Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit’le gelip Brexit’le giden başbakan: Theresa May kimdir?

Theresa May bugün itibariyle başbakanlık koltuğunu resmi olarak Boris Johnson’a devretti. Birleşik Krallık’ın ikinci kadın başbakanı olan May, görevi devraldığında Margaret Thatcher gibi ülkenin kaderini değiştiren bir başbakan olmayı hedefliyordu. Soğuk tavırları ve geçen yıl Muhafazakâr Parti Kongresi açılışı sırasında yaptığı dans ile “Maybot” ismiyle anılmaya başlayan May, siyasi ve sınıfsal olarak bölünen ülkenin Brexit etrafında daha da kalıcı olarak ayrışmasına sebep oldu. 

Theresa May kimdir?

1956 yılında Sussex’de doğan Theresa Mary Brasier, Oxford Üniversitesi’nde coğrafya okudu. 

Theresa May, 1977’de eşi Philip May ile birlikte.

Oxford Üniversitesi’ndeki bir partide, geleceğin Pakistan Başbakanı olan Benazir Butto’nun tanıştırdığı Philip May ile 1980 yılında evlendi. Siyasi kariyerine başlamadan önce çeşitli finans kuruluşlarında çalıştı. 

May, 1986 yılından 1994 yılına kadar Londra’da Merton Belediyesi’nin temsilcisi olarak görev yaptı. Muhafazakâr Parti üyesi olarak Avam Kamarası’na seçilmekte iki kez başarısız olan May, 1997 yılında parlamentoya girmeyi başardı. 

Ülkedeki göçmen sayısını azalttı

Siyasi kariyeri bundan sonra hızlanan May, 2010 yılına kadar gölge kabinelerde birçok görev aldı ve 2010 yılında içişleri bakanı olarak atandı. Bu görev sırasında göç politikaları nedeniyle sıkça eleştirildi. May’in politikaları sonucunda, ülkedeki Avrupa Birliği vatandaşı olmayan göçmenlerin sayısı oldukça azaldı. Göçmenlere karşı saldırgan politikalardan yabancı öğrenciler de etkilendi. “Önce sınır dışı et, sonra şikâyetini dinle” tutumu nedeniyle uzun süredir Birleşik Krallık’ta yerleşik olan göçmenler haksız şekilde alıkonuldu, çalışma izinleri iptal edildi ve hatta bazıları sınır dışı edildi. 

May’in önemli politikalarından biri de emniyet bütçesine yaptığı büyük kısıtlamalar oldu. May’in yönetiminde polis teşkilatının bütçesi yüzde 20 azaltıldı. Bazı araştırmalar büyük şehirlerde son yıllarda artan suç oranlarını ve 2017 yılındaki terör saldırılarını bu kısıtlamalara bağlıyor. 

Brexit’i gerçekleştiremeyen başbakan

2016’da İngiltere’de yapılan Brexit referandumunda AB’den ayrılma kararı çıkması sonrası, Başbakan David Cameron görevinden istifa etti. Theresa May, başbakanlık görevini Cameron’dan devraldığında Muhafazakâr Parti parlamentoda çoğunluğa sahipti. Ancak Brexit sürecinde elini güçlendirmek isteyen May, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i küçümseyerek 2017’nin Haziran ayında ülkeyi erken seçime götürdü. 

Erken seçim sonucunda May parti içindeki gücünü, Muhafazakâr Parti ise Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu kaybetti. 

May, azınlık hükümeti icin Kuzey İrlanda merkezli Demokratik Birlik Partisi’nin desteğini, bölgeye ek 1 milyar sterlin yardım sözünde bulunarak aldı. Sonuç olarak, erken seçim süreci ülkeyi siyasi olarak istikrarsızlaştırdı ve Brexit süreci beklenenden uzun sürdü.

May’in kuşkusuz en büyük başarısızlığı, ülkeyi Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarmak için hazırladığı anlaşmanın mecliste üç kez reddedilmesi oldu. AB ile olan ticaretin sorunsuz devam etmesi, Kuzey İrlanda ve İrlanda arasındaki sınırın açık kalması gibi meseleleri çözmekte başarısız olan May, hem halk arasında hem de parti içinde desteğini kaybetti.

Brexit’i gerçekleştiremeyeceğini kabul eden May, 7 Haziran’da gözlerinde yaşlarla yaptığı veda konuşmasıyla başbakanlık görevinden istifa etti. Başbakanlığı devralma sebebi olan Brexit’i gerçekleştiremeyen May, kendi isteğiyle ülkeyi erken genel seçime götürmesi, göçmen karşıtı politikaları, 72 kişinin öldüğü Grenfell yangını sonrasındaki soğuk tutumu ve emniyet bütçesine yaptığı kısıtlamalarla hatırlanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.