Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sıcaklar Avrupa’yı vurdu

Haziran ayından beri Avrupa aşırı sıcak hava dalgasının etkisinde. Özellikle Belçika, Almanya ve Hollanda tarihlerindeki en sıcak günleri yaşıyor. Uzmanlara göre, aşırı sıcak hava dalgası tüm kıta için tehlike arz ediyor.

Hollanda’nın Breda kentinde çarşamba günü hava sıcaklığı 39,2 derece olarak ölçüldü. Bu da ülkede 1944 yılının Ağustos ayında ölçülen en yüksek sıcaklıktan 0,6 derece fazla.

Ertesi gün Belçika’nın Kleine Brogel şehrinde termometreler 38,9 dereceyi gösterdi. Belçika’da daha önce ölçülen en yüksek sıcaklık ise Haziran 1947’de 38,8 dereceydi.

Almanya’da ise hava sıcaklığı 40 derece olarak, şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığın 0,2 derece üstünde ölçüldü.

Fransa’nın başkenti Paris’te de 1947’deki 40,4 derecelik sıcaklık rekoru, 42 derece ile perşembe günü kırıldı. Fransa genelinde ise özellikle haziran ayının son günlerinde ölçülen sıcaklıklar, 1900’lerden beri kaydedilen ortalamadan 4 derece fazla.

Birçok Avrupa ülkesinde sıcaklıklar yüzünden kırmızı alarm verildi.

Paris’te metro istasyonlarında yolculara su dağıtılıyor. Kaynak: AFP

Dünya çapında ticari hava tahmini hizmetleri sunan AccuWeather’dan Eric Leister, aşırı sıcaklıkların en çok hissedildiği yerlerin Kuzey Fransa’dan Belçika’ya kadar olan bölge, Hollanda ve Almanya’nın batısı olduğunu açıkladı.

Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sıcaklıklarla ilgili konuşan Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) sözcüsü Clare Nullis ise, “Bu gibi durumlar daha sık yaşanacak. Sıcaklık artışı tahminimizden erken başladı ve daha ciddi bir hal aldı. Bu durum, kendiliğinden çözülecek bir sorun değil” dedi.

Amsterdam ve Brüksel’in aşırı sıcaklıklardan daha fazla etkilenmesi bekleniyor. Özellikle bu iki şehir kentsel ısı adası etkisi denilen bir fenomen yüzünden, diğer şehirlere oranla daha savunmasız bir durumda. Kentsel ısı adası etkisi, sabah saatlerinde beton yapılar ve asfalt yollar tarafından absorbe edilen güneş ışınlarının güneş battıktan sonra da etrafı ısıtmaya devam etmesi olarak özetlenebilir. Bu durumun ortaya çıkmasında yeşil alan azlığı ve betonlaşmasının yoğun olması etkili.

İklim değişikliğinin ve dolayısıyla aşırı sıcaklıkların sebebi insan kaynaklı faaliyetler sonucu yaşanan küresel ısınma. İklim değişikliği üzerine de çalışmalar yapan Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, bu yılın başında yayınladığı araştırmada “Geçen yazdan beri Avrupa’da etkili olan sıcak hava dalgasının insan etkisi olmadan yaşanmış olması ‘istatistiksel olarak imkansız’ olurdu” diye yazdı.

Bir süredir özellikle Avrupa’da iklim değişikliğine dikkat çekmek için birçok çalışma yapılıyor. Örneğin Greta Thunberg’in başlattığı Gelecek İçin Cuma Günleri hareketi çok ses getirdi. Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası, iklim değişikliğinin tehlikesini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Bu durumun gelecek yıllarda yaşanmaya devam edeceği uyarısı sık sık yapılıyor.

Avrupa genelinde 1500’lü yıllardan beri yaşanan en yüksek sıcaklık dereceleri 21. yüzyılda kaydedilmeye devam ediyor. Çekya, Slovakya, Avusturya, Andorra, Lüksemburg ve Polanya’da da yaz aylarının en yüksek sıcaklıkları kaydedildi.

Yüksek sıcaklıklar Twitter’da #hottestdayoftheyear ve #heatwave hashtagleri ile gündeme girdi.

Avrupa’da birçok gazete ve haber kanalı bir süredir yüksek hava sıcaklıklarından korunma yollarıyla ilgili yayınlar yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.