Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de geçiş hükümeti ilk kez muhalefete yönelik olumlu bir adım attı

Cezayir’de geçiş döneminin başkanı Abdülkadir Bensalah, muhalefetin taleplerini görüşmeye ve bunların bazılarını yerine getirmeye hazır olduklarını açıkladı. Bu uzlaşmacı tavır Cezayir’de şubat ayından bu yana devam eden siyasi kriz ve atmosfer için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Abdelkader Bensalah

Muhalefetin en önemli taleplerinden biri siyasi tutukluların salıverilmesi. Muhalefet tarafından düşünce suçluları olarak değerlendirilen yaklaşık 40 kişi var. Geçiş hükümeti tarafından yapılan açıklamada, muhalefeti temsil eden sendikalar, üniversiteler ve hukukçuların da içinde olacağı bir kurul oluşturulacağı bildirildi.

Anayasa hukukçusu Fatiha Benabou bu kurulun en önemli taleplerinden birinin şu an geçiş hükümetinin başbakanı olarak görev yapan Noureddine Bedoui’nin görevden ayrılması olduğunu belirtti. Bedoui, Abdülaziz Buteflika görevden ayrılmadan iki gün önce bu göreve atanmıştı. Bedoui, Buteflika rejiminin önemli bir parçası ve Buteflika sonrası süreçte rejimin uzantısı olarak görülüyor.

Noureddine Bedoui

Ne olmuştu?

Cezayir’de 20 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Abdülaziz Buteflika bu yılın başında, nisan ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde beşinci kez aday olacağını açıklamıştı. Bunun üzerine insanlar sokağa dökülmüş ve hem Buteflika’nın hem de onun etrafında kurduğu rejimin bütünüyle gitmesini talep etmişlerdi. Daha sonra, Buteflika seçimi iptal ettiğini açıklamıştı. Ancak sokak protestoları bütün Cezayir’e yayılınca Buteflika başkanlık görevinden de çekilmek zorunda kalmıştı.

Abdülaziz Buteflika

Cezayir halkının önemli bir kısmı, Buteflika’nın gitmesinin yeterli olmadığını, onun etrafında kurduğu rejimin bütünüyle ortadan kalkmasını talep ediyor. Muhalefet Buteflika yanlıları tarafından kurulan geçiş hükümetinin ülkeyi seçime götürmesine karşı. Cezayirliler eski rejimin kurumlarıyla seçime gitmektense, öncelikle demokratik ortamı getirebilecek yeni kurumlar talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.