Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da kendisine tecavüz eden politikacıyı şikayet eden kadın yaşam savaşı veriyor

Hindistan, üstü kapatılmaya çalışılan bir tecavüz davasıyla sarsılıyor. Ülkenin kuzeyindeki Unnao kentinde yaşayan, ismi açıklanmayan genç bir kadın iki yıl önce oldukça güçlü bir politikacı tarafından tecavüze uğradı. Şikayetçi olduğu için kendisi ve ailesi defalarca ölüm tehdidi aldı. Babası ve iki teyzesi şikayetini geri çekmediği için öldürüldü, kendisi ise hastanede yaşam savaşı veriyor.

Genç kadın ve kadın hakları avukatları, tecavüzden Kuldeep Singh Sengar isimli, iktidar partisi üyesi bir politikacının sorumlu olduğunu açıkladı. Sengar, Unnao’nun en etkili politikacılarından biri. Ayrıca, Sengar’ın ailesi büyük bir mücevher firmasının sahibi. 

Bu yüzden yetkililer tarafından susturulmaya çalışılan genç kadın, şikayetçi olduğu ilk günden beri ölüm tehditleri alıyordu. Hükümet yetkilileri açıkça, yaşamak istiyorsa şikayetini geri alması gerektiğini bile söylemişti.

Olay yaşandıktan sonra genç kadının babası tecavüzle ilgili konuştuğu için, Sengar’ın kardeşi tarafından ölesiye dövüldü. Baba dövüldükten sonra gözaltına alındı ve yeterli tıbbi müdahale yapılmadığı için birkaç gün sonra gözaltında hayatını kaybetti.

Geçen pazar günü, tecavüz mağduru genç kadın, avukatı ve iki teyzesiyle birlikte davayla alakalı olarak biriyle görüşmek üzere yolculuk ederken aşırı hız yapan bir kamyon içinde oldukları araca önden çarptı. Sengar tarafından planlandığı öne sürülen kazada iki teyzesini de kaybeden kadın kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesi veriyor.

Olaya müdahale eden bölge polisi, kazanın aşırı hızlı giden kamyon yüzünden olduğunu açıklamıştı fakat hükümete bağlı Merkez Soruşturma Bürosu kazayla ilgili cinayet davası açtı. Sengar dahil 20 kişi şüpheli olarak sorgulanıyor.

Sengar, 2018 yılının Nisan ayından beri “tecavüz şüphesi ve adam kaçırma” suçlamasıyla cezaevinde tutulmasına rağmen hâlâ suçlamaları reddediyor.

“Hindistan’da bir kadın tecavüze uğradığında, sistem de ona tecavüz ediyor”

Olayla ilgili konuşan Delhi Kadın Komisyonu Başkanı Swati Maliwal, tecavüz mağduru kadının geçen yıl 33 kez şikayetçi olduğunu ama kimsenin harekete geçmediğini söyledi. Maliwal, devlet yetkililerinin tecavüze uğrayan kadınları korumadığını düşünüyor:

“Hindistan’da bir kadın, bir erkek tarafından tecavüze uğradığında; sistem de ona tecavüz ediyor.”

Kadın hakları avukatlarına göre dava bilinçli olarak çok yavaş ilerletiliyor, bazı yetkililer hâlâ olayın üstünü örtmeye çalışıyor.

Genç kadının ailesi, birkaç hafta önce mahkeme başkanı Ranjan Gogoi’ye aldıkları ölüm tehditlerini detaylı bir şekilde anlattıkları bir mektup yolladıklarını söyledi. Geçen gün açıklama yapan Gogoi ise böyle bir mektubun eline geçmediğini açıkladı.

İktidar partisinin üyesi olan Sengar, 2018 yılının Nisan ayından beri “tecavüz şüphesi ve adam kaçırma” suçlamasıyla cezaevinde tutuluyor.

Genç kadının tecavüze uğramasıyla birlikte yaşananlar Haziran 2017’de başladı. Sengar, genç kadını iş görüşmesi bahanesiyle evine davet etti ve odaya kilitleyip tecavüz etti. Genç kadın geçen yıl verdiği röportajda olayı şöyle anlattı:

“Yardım için çığlık attım. Evde, hemen koridorun öbür tarafında, birçok kişinin olduğunu biliyordum ama kimse bana yardım etmedi. Tecavüz ettikten sonra gözyaşlarımı sildi ve bana iyi bir iş bulacağını söyledi. İşi istemediğimi, onu şikayet edeceğimi söylediğimde babamı ve dört yaşındaki kardeşimi öldürmekle tehdit etti.”

Tecavüz mağduru yakılmakla tehdit edildi

Röportajın devamında genç kadın, polis tarafından ciddiye alınmadığı için eyaletteki en yetkili isim olan Yogi Adityanath’ın evine gittiğini anlattı: “Şikayetimi geri çekmezsem beni yakmakla tehdit etti.”

Ancak tecavüz, basın tarafından halka duyurulunca federal polis olaya el koydu. Federal büro, bir yıl sonra Temmuz 2018’de resmi olarak Sengar’a tecavüz suçlamasında bulundu.

Şüpheli kazanın ardından, konu tekrar gündeme geldi. Tanınmış bir politikacının, cinayet ve tecavüz vakalarına karışmış olması ihtimali bile parlamentoyu karıştırmaya yetti, pazar günü grev başladı.

Muhalif parti milletvekilleri Sengar’ın partiden atılmasını ve meclisten men edilmesini istiyor. Bu hafta iki kez, muhalif partiden milletvekilleri parlamentoda Sengar’ın üyeliğinin iptali için “Adalet istiyoruz” diyerek eylem yaptı ve greve başladı. Sengar’ın üyeliği hapiste olmasına rağmen iptal edilmemiş sadece askıya alınmıştı.

Hindistan’da hükümetin tepkisizliğine ve sorumsuzluğuna karşı tepkiler her geçen gün büyüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.