Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre 2019’un ilk yarısında turizm gelirleri arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılının ikinci çeyreğinde toplanan turizm istatistik verilerini açıkladı. Buna göre turizm gelirleri 2018 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 13,2 yükseldi.

TÜİK verilerine göre, turizm geliri nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,2 artarak 7 milyar 973 milyon 963 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 87,8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 12,2’si ise yurtdışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ziyaretlerinden elde edildi.

TÜİK verileri, 2019’un ilk yarısında turizm gelirlerinin arttığını gösteriyor.

Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 576 milyon 564 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 397 milyon 399 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Turizm gelirlerinde yaşanan artış hakkında Medyascope’a konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, böylesine bir artışı zaten beklediklerini söyledi. Ayık, 2019 yılının diğer yarısında da bu artışın süreceğini tahmin ettiğini belirterek ”Önümüzdeki aylarda da çift haneli bir büyüme bekliyoruz. Direkt oran vermek çok doğru olmaz. Turizmde çift haneli büyümeden kastımız da yüzde 10’un üzerinde büyümeyi Türkiye bu sene gerçekleştirecek diye bekliyoruz” dedi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık: “Önümüzdeki aylarda da çift haneli bir büyüme bekliyoruz”.

Medyascope’un görüşüne başvurduğu bir diğer isim Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eski Başkanı İsmail Özbozdağ’dı. Ona göre turizm giderlerindeki yüzde 13,4’lük artış, özellikle Marmaris bölgesinde 2019 senesi için büyük beklenti yarattı. Ancak Özbozdağ, sezon içinde turizm ve gelirlerden memnun olan işletme sayısının az olduğunu söyledi. Zira, “Her şey dahil” sistemi ile gelen turistlerin sokaklarda değil hep tesis içinde kaldıklarını, eskisine kıyasla daha az harcama yaptıklarını belirtti: “İstatistiksel olarak yüzde 13,2 artış gözlemlense de pratikte bu şekilde değil.”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eski Başkanı İsmail Özbozdağ, “Her şey dahil sistemi”nin turistin dışarıda para harcamasına engel olduğu görüşünde.

Ziyaretçilerin kişi başı ortalama harcaması 625 dolar oldu

TÜİK’e göre, bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 607 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 766 dolar oldu.

Çıkarılan ortalama değerin tam anlamıyla gerçekçi yöntemle hesaplanmadığını belirten TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, başka birçok kriter olduğunu, sınırlardan giren diğer günübirlik ziyaretçilerin de bu veriler içinde olup olmadığını bilmediklerini ifade etti: “Konaklama yapmayan ziyaretçiler de var. Ortalama kalış sürelerinde bir miktar azalmalar sözkonusu. Bunların hepsini dikkate alıp bu rakamları biraz daha gerçekçi şekilde açıklamak lazım.”


Yurtdışına giden turist sayısı azaldı

Yurtiçinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türkiyeli turistlerin harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 34,4 azalarak 1 milyar 82 milyon 543 bin dolar oldu. Bunun 967 milyon 276 bin dolarını kişisel, 115 milyon 266 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Yaşanan azalmaya ilişkin Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, kurdaki yükselmeden kaynaklı olarak insanların alım gücünün azaldığını, yurtdışına giden insanların sayısının da düştüğünü söyledi:

“Eskiden  yurtdışına giderken bin euro ile gidiliyordu. Bin euro eskiden dört bin lira ederken şimdi altı bin, yedi bin lira yapıyor. Dolayısıyla insanlar bunu karşılayamıyor. Gidenlerin sayısı düşecektir, çok normal. Dövizler böyle gider, kurlar artarsa Türkiye’den yurtdışına giden turist sayısı da azalacaktır.”

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, kurdaki yükselmeden kaynaklı olarak yurtdışına giden turist sayısının azaldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.