Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Su ve Vicdan Nöbeti’nin 11. gününde binlerce kişi Kaz Dağları’na yürüdü. Yürüyenlerden CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile konuştuk

Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları‘ndaki altın madeni arama çalışmalarında ağaçların kesilmesini protesto etmek için aralarında siyasetçi, aktivistler ve çevrecilerin olduğu binlerce vatandaş Su ve Vicdan Nöbeti‘nde buluştu.

Kaz Dağları’nda Alamos Gold şirketinin altın arama ve işleme faaliyetleri için 200 bine yakın ağacın kesilmesi üzerine Çanakkaleliler’in başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti’nde on birinci gün geride kaldı.

Protestonun nedenlerinden biri de Çanakkale’nin su kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasında yürütülen madencilik çalışmaları. Çalışmaların barajın su kaynaklarını kirleteceği ve çalışmalar sonucunda Çanakkale’nin içme suyu temininde sorunlara yol açacağı konuşuluyor.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada “Tüm kentlilerimizi, kalbi burada bizlerle atan herkesi ve sesimizi dünyaya duyurmamıza aracılık eden tüm basın camiasını, dünya mirası Kaz Dağları’mızın geleceğine sahip çıkmaya mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

Kalabalık bugün sabah saat 10 civarında toplandı ve sonra alana geçildi. Alana varıldığında sembolik olarak fidanlar dikildi ve marşlar okundu.

Öğleden sonra saat 15’te bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Katılımcılar daha sonra dağıldı. Bugün yaşananları ve protestoları CHP Milletvekili Avukat Mahmut Tanal ile konuştuk.

Tanal, “Bugün katılım oldukça yüksekti. Saat 10’da toplanıldı.On binin üzerinde insan katıldı. Orman yok edilmiş durumda. Maden arama yerine yakın olan Atikhisar Barajı da kirlenme tehlikesi altında. Çanakkale’nin içme suyu buradan geliyor. Bu proje artık bir insan hakları ihlalidir. Bu, partiler üstü bir durumdur. Bu sebepten, bütün partileri bu projeyi durdurmak için yardıma çağırıyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.