Hindistan’ın 1947’den beri Pakistan ile arasında anlaşmazlığa sebep olan Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırması sonucu başlayan kriz giderek derinleşiyor. Son olarak Pakistan, Hindistan’ın İslamabad Büyükelçisi Ajay Bisaria’yı sınır dışı edeceğini duyurdu.
Pakistan ayrıca, yeni atanan Yeni Delhi Büyükelçisi Moin-ul-Hak’ın da bu görev için Hindistan’a gitmeyeceğini ve Hindistan ile ticaretin de durdurulacağını açıkladı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi ARY kanalına konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bizim büyükelçimizin artık Delhi’de olmayacağı çok açık. Buradaki adamın (Hindistan Büyükelçisi) da ayrılacağı da gayet net” dedi.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise, Pakistan’ın ilişkileri kesme kararını yeniden gözden geçirmesini istedi ve Keşmir ile ilgili anayasa maddesinin kaldırılmasının Hindistan’ın iç meselesi olduğunu savundu.
Keşmir’de son durum
Hindistan, Cammu Keşmir’e özel statü tanıyan anayasanın 370. maddesini kaldırılmasının ardından, Sınır Kontrol Hattı’nda güvenlik zaafiyeti yaşandığını ileri sürerek bölgedeki turistler ve Himalayalar’daki Hint hacılardan bölgeyi terk etmelerini istedi. Bölgedeki 10 bin askerine ek olarak 25 bin asker daha gönderme kararı aldı. Hindistan, bölgedeki internet ve telefon bağlantılarını keserek Keşmir’in dünya ile bağlantısını kopardı.
Çin’in İslamabad Büyükelçisi Yao Ying, Hindistan’ın Keşmir’in statüsünü değiştirmeye yönelik aldığı kararın bölgedeki barışı ve güvenliği olumsuz etkileyeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hindistan ve Pakistan sağduyuya ve diyaloğa davet edildi. Birleşik Arap Emirlikleri Hindistan Büyükelçiliği ise Hindistan’ın kararını desteklediklerini ve bu durumun Hindistan’ın iç meselesi olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada “Hindistan yönetimi altındaki Keşmir’de son yaşananların bölgedeki insan hakları konusunda yol açabileceği durum hakkında endişeliyiz” ifadesine yer verildi.
Bölgede Hindistan hükümetinin kararına karşı protestolar ve tutuklamalar sürüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Keşmir sorunu iki ülke arasında 70 yıl içerisinde üç kez savaşa sebep oldu.