Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da erken seçim çağrısı: “Demokrasinin geleceğini belirleyecek”

İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümette yaşanan fikir ayrılıkları, Fransa-İtalya arasında yapılması planlanan yüksek hızlı tren projesi üzerine yapılan oylamada krize dönüştü. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, oylamanın ardından erken seçim çağrısı yaptı.

5 Yıldız Hareketi ve Salvini’nin lideri olduğu Kuzey Ligi Partisi arasında uzun süredir sürtüşme yaşanıyordu. Çarşamba günü hızlı tren projesi hakkında yapılan görüşmede taraflar arasında çıkan fikir ayrılığı ve kargaşadan sonra koalisyon ortakları arasındaki ilişki onarılamaz bir biçimde bozulmuş oldu.

Perşembe günü konuşan Salvini, “Bugün de görüldüğü gibi iktidar birlikte hareket edemiyor. Başbakana talebimi yineledim. En kısa zamanda kamuoyuna fikrini sormalıyız” dedi. Salvini, daha önce de erken seçim talep etmişti.

Koalisyon hükümetine partiler üstü başbakanlık yapan Giuseppe Conte, yaşanan krizin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü. Mattarella, erken seçimle ilgili bir açıklama yapmadı.

Başbakan Yardımcısı ve 5 Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio, seçime hazır olduklarını açıkladı. Aynı zamanda çalışma ve sanayi bakanı olan Di Maio, Salvini’yi ülkeyle dalga geçmekle suçladı. Di Maio, parlamenter sayısını azaltacak reformun gerçekleştirilmesinin ardından hemen seçime gideceklerini açıkladı.

Erken seçim ülkenin kaderini belirleyecek

Ana muhalefetteki Demokratik Parti Genel Başkan Yardımcısı Andrea Orlando Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Şu an demokrasi için tehlike, otoriter rejimlerin yükselmesi ya da pusuda bekleyen faşizmden gelmiyor; demokrasi anlayışının sahteleşmesinden geliyor. Bunu acilen durdurmalıyız” dedi.

Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti ise yapılacak erken seçimin sadece bir parlamento seçimi değil aynı zamanda ülkenin kaderi ve demokrasi için belirleyici olacağını söyledi.

5 Yıldız Hareketi iktidarı kaybedebilir

İtalya‘da 4 Mart 2018’de yapılan genel seçimde en çok oy alan iki partiden Di Maio liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi ile Salvini liderliğindeki Kuzey Ligi Partisi, Başbakan Conte’nin öncülüğünde 1 Haziran 2018’de koalisyon hükümetini oluşturmuş ve  göreve başlamıştı.

Olası bir erken seçimde oy dağılımı.

Yapılan anketlere göre aşırı sağcı Kuzey Lig Partisi, olası seçimlerde yüzde 36 ile en çok oy alan parti olacak. Bir sene önce yüzde 32 oy alan hükümet ortağı 5 Yıldız Hareketi‘nin oy oranı ise yüzde 18’e düşmüş durumda. Ana muhalefetteki Demokratik Parti‘nin ise seçimlerden yüzde 20 oy oranı ile ikinci parti olarak çıkması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.