Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kütahya’daki Murat Dağı’nda maden açılması planlanıyor: STK’lara göre proje fay hatlarını harekete geçirebilir

Kütahya’daki Murat Dağı’nda açılması planlanan maden için olumlu ÇED raporu verildi. Projenin birçok çevre sorununa yol açacağını belirten çevreciler dava açtı.

Kaz Dağları’nda ve İznik’te madenlere karşı tepkiler sürerken, Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan Murat Dağı’nda da maden açılması planlanıyor.

Murat Dağı’nın altın-gümüş madeni projesi için 8 Mayıs’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu ÇED raporu verildi. Uşak Belediyesi, Kütahya’ya bağlı Gediz Belediyesi, Uşak Barosu, Mimarlar Odası Uşak Şubesi, Uşak’ta bulunan çevre derneklerinin de dahil olduğu yaklaşık 60’a yakın kişi ve kurum projeye karşı dava açtı.

Proje alanı, Ağrı Dağı’ndan sonra en büyük su rezervine sahip ve Uşak’ın içme suyu büyük ölçüde Murat Dağı’ndan sağlanıyor. Proje zengin bitki örtüsünün, yılkı atlarının ve nesli tükenmekte olan hayvanların yaşamını da tehdit ediyor.

“Deprem haritası değişecek, yeraltı su kaynakları kaybolacak”

Medyascope’tan Özge Açıkgül, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura ile konuştu. Akcura, “Murat Dağı birinci derece deprem bölgesidir. Bu proje deprem fay hatlarını harekete geçirecek, bölgenin deprem haritası değişecek, bu depremlerle yeraltı su kaynakları kaybolacak. Tüm maden faaliyetleri suya düşman bir faaliyettir. Biz bu yüzden karşıyız. Mahkemenin açıldığı bilirkişi 19 Ağustos Pazartesi günü ÇED sahasına tespite gelecek. Eskişehir, Denizli, Aydın, Uşak, Kütahya, Gediz hep beraber o gün orada olacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.