Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salda Gölü ve Kaz Dağları’nın ardından Kelebekler Vadisi’nin de koruma statüsü düşürüldü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2016’da yayınladığı “Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” ile Muğla- Fethiye’de bulunan Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsü Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edildi.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin yaptığı basın açıklamasına göre, Kelebekler Vadisi 1995 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmişti ve her türlü yapılaşmaya, doğayı ve çevreyi etkileyen, kirleten her türlü insan faaliyetine kapatılmıştı.

Vadi tabanında sürmekte olan turizm faaliyetlerinin sonlandırılması, alanın kendi doğal flora-fauna ve dengesiyle baş başa bırakılması gerekirken Nitelikli Koruma Alanı kararıyla birlikte bölgede kamp alanları, bungalov ve günübirlik faaliyetler yapılabilecek. Bu kararla birlikte Kelebekler Vadisi’nin koruma statüsü düşürülmüş oldu.

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Saygın Güngör, alınan Nitelikli Doğal Koruma kararının sürecin ilk aşaması olduğunu vurguladı:

“Koruma amaçlı imar planları yapılmadan imara açıldı demek yanlış olur. Ama sonuçta birinci aşaması gerçekleşmiş oluyor. İleride koruma amaçlı imar planları da yönetmeliğe göre hazırlanacağı için önü alınmış oluyor. Korumasız hale geliyor. Eskiden 1. dereceydi şu anda nitelikli doğal koruma alanıyla ikinciye düşmüş durumda.”

Bu kararın bilimsel bir sebebi yok

Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin basın açıklamasında, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “Biz bu raporları hâlâ onaylamadık. Bu raporlar bittiğinde buraya gelerek bu insanlarla paylaşacağız. Hiç kimse endişe etmesin” sözlerine karşılık, “Bu sır dolu raporlar açıklanmadığından, bizler vadinin 1. Derece olan statüsünün hangi bilimsel sebeplerle düşürüldüğünü bilemiyoruz. Tanımında naif ve sanki doğayı koruyormuş gibi görünen ‘nitelikli koruma’ tanımının bir kandırmaca olduğu ülke deneyimlerimizle sabittir” denildi.

Kelebekler Vadisi Ayder Yaylası gibi katledilecek

Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Güngör, Kelebekler Vadisi’nin Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmesinin vadideki yapıları yasallaştırmaya yönelik bir karar olduğunu ve hassas korunması gereken bölge olması gerektiğini ifade etti: “İnsan girdiği sürece, yapılaşma da olursa bununla beraber, Karadeniz’deki Ayder Yaylası gibi katledilecek.

Halen yaşanılan sürece dair gerekenin yapılması için çalışmaların başladığını belirten Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında bu birinci aşaması, bu karar alındı ama hemen ertesi günde yapılacak anlamına gelmiyor. Bunun korunma amaçlı imar planının hazırlanıp daha sonra gerekli kurumlardan olur aldıktan sonra yapılaşma alabilir. Ancak bakıldığında, sonuç olarak birinci aşama tamamlanmış oluyor. İkinci aşamada da kamu yararı alınırsa gerçekleşebilir. Bunun için gerekeni yapacağız, avukatlarımız nasıl bir daha açılabilir, neler yapılabilir ilgileniyor.”

Söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.