Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Yaşayan Diller Enstitüsü’nin üniversite senatosu kararı ile kapatılıp kararın YÖK’e gönderildiği belirtilirken, Rektör Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, sözkonusu olayın kapatılma değil, isim değişikliği olduğunu, YÖK’ün kararı ile bütün üniversitelerdeki enstitülerin tek çatı altında toplanarak başka ad altında faaliyetlerini yürüteceklerini söyledi.
Artuklu Üniversitesi bünyesinde, “Türkiye’de Yaşayan Diller alanında lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapmak” amacıyla 10 Aralık 2009 tarihinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek dil enstitüsü olan Yaşayan Diller Enstitüsü’nün üniversite senatosunun aldığı karar ile kapatıldığı iddia edildi. Artuklu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışırken KHK ile ihraç edilen Selim Temo, sosyal medya hesabından Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı alındığını yazdı. Temo mesajında, “Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK’e gönderdi. ‘Kürt kökenli’ ve Eliaçık’ın deyimiyle ‘IŞİD kafalı’ rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!” dedi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK'e gönderdi. "Kürt kökenli" ve Eliaçık'ın deyimiyle "IŞİD kafalı" rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!
— Selim Temo (@temoselim) August 15, 2019
Sosyal medyada tartışılan kapatılma kararı le ilgili konuşan Artuklu Üniverstesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise, kapatılmanın söz konusu olmadığını ve YÖK’ün enstitüler ile ilgili yeni bir yapılanmaya gittiğini söyledi. Rektör Ağırakça şöyle konuştu: “YÖK, 50’ye yakın üniversitede bütün enstitüleri tek bir çatı altında topluyor. Niye sadece Yaşayan Diller Enstitüsü tartışılıyor anlamış değilim. Senato kararı ile birçok enstitünün kapatılması kararı alındı. YÖK lisansüstü eğitim öğretim enstitüsü adıyla yeni bir yapılanmaya gidiyor. Bunların tek çatı altında toplanması için YÖK’ün aldığı bir karar üzerine senatodan karar alındı. Yaşayan Diller Enstitüsü’nde sadece Kürtçe programı yok, Arapça ve Süryanice de var. Bütün enstitüleri YÖK’ün kararı ile tek çatı altında topluyoruz. Faaliyetlerine devam edecekler. Yani burada yapılan bir isim değişikliğidir, kapatılma söz konusu değildir.”
Yaşayan Diller Enstitüsü
Artuklu Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde, üniversite bünyesinde, “Türkiye’de Yaşayan Diller alanında lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapmak” amacıyla 10 Aralık 2009 tarihinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek dil enstitüsü olan Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü üniversitenin kuruluşundan bu yana hizmet veren akademik birimlerden biri olduğu belirtilerek, enstitü ile ilgili şöyle deniliyor:
“Çağın gereklerine uygun eğitim koşulları, güçlü akademik kadrosu, zengin çeşitlilikte lisansüstü programlarıyla enstitümüz “kamu ve özel sektörün gereksinim duyduğu, çağdaş bilgi birikimi ile donatılmış, analitik düşünme yeteneği gelişmiş, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu bağlamda enstitümüz, öğretime başladığı günden bugüne 70’i tezli yüksek lisans ile 699‘u da tezsiz yüksek lisans alanlarında bilim uzmanı mezun ederek kamu kuruluşları ile özel sektöre çok değerli uzmanlar ve üniversitelere bilim insanları kazandırmıştır. Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri yanı sıra araştırma, inceleme, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri bilimsel faaliyetlerin de gerçekleştirildiği Enstitümüzde tüm bu faaliyetlere 15 öğretim üyesi ve enstitümüz bünyesindeki 43 akademik personel katkı sağlamaktadır. İdari hizmetler ise 5 personelimiz tarafından özveriyle yürütülmektedir. Enstitümüz ulusal ve uluslararası tanınırlık ve etkinliğimizi artıran Farabi, Mevlana ve Erasmus+ değişim programlarına dahildir. Avrupa Birliği Komisyonu’nun AKTS Etiketiyle (ECTS Label) ödüllendirilen enstitümüz, tüm mezunlarına diplomalarıyla birlikte, diploma derecelerinin uluslararası akademik ve mesleki tanınırlığını kolaylaştıran, Bologna Süreci kapsamındaki 47 ülkede geçerli, İngilizce düzenlenmiş “Diploma Eki” vermektedir. Enstitümüz bünyesinde 1999 yılından günümüze yılda dört kez basılı ve elektronik olarak yayınlanan hakemli uluslararası bir dergi olan “Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü altında Journal of Mesopotamian Studies Dergisi çıkarılmaktadır.”