Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TFF Başkanı Nihat Özdemir: “Sahada oynayacak yabancı sayısına kısıtlama getirmemiz gerekiyor”

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, bugün konuk olduğu Anadolu Ajansı Spor Masası programında, Spor Toto Süper Lig’in yayıncı kuruluşu BeIN Sports ile yapılan yeni anlaşma ve yabancı futbolcu sınırlaması hakkında önemli açıklamalar yaptı.

İyi bir anlaşma yaptığımızı düşünüyorum

Özdemir,  BeIN Sports ile yapılan anlaşma hakkında “TFF’nin yayıncı kuruluştan alacağı parada ufak bir azalma var ancak şu anda yapabileceğimiz en iyi anlaşmayı yaptığımızı düşünüyorum” dedi.

Göreve başladıktan sonra önemli sorunları çözmeyi hedeflediklerini belirten Özdemir şöyle devam etti: “En büyük problemlerimizden biri 2018-2019 yılına ait ödenmeyen son taksitti. FIFA kongresi sebebiyle Paris’e gittiğimizde BeIN Sports’un yöneticileri ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda bu son taksidin ödenmesini istedik ve ertesi günü parayı verdiler. Biz de bu parayı taahhüt ettiğimiz gibi kulüplerimize dağıttık.”

Geçen sezonla karşılaştırıldığında ilk taksit ödemesinde yüzde 130’a varan bir artış gerçekleştiğini belirten Özdemir “Türk Lirası bazında baktığımız zaman geçen seneye göre ciddi bir artış var. Anadolu kulüplerimiz geçen sezon yedişer milyon TL almıştı. Bu sezon ise 17’şer milyon TL aldılar. Bu sayede transferleri daha erkenden bitirip sezona hazır hale geldiler” diye konuştu.

Yabancı kısıtlaması gelmeli

Nihat Özdemir ayrıca, yabancı oyuncu kısıtlaması gelmesi gerektiğini de söyledi. Özdemir, konuyla ilgili şunları söyledi: “Uygulamada olan yabancı kontenjanı kuralı beş yıl önce alındı. Sayın Fatih Terim o zaman Türkiye Futbol Direktörü’ydü. O dönem TFF yönetimi ile Fatih Terim mutabakata vararak 28 kişilik kadroda 14 yabancı futbolcu olabileceğini ve oyundaki yabancı sınırının kaldırıldığını açıklamışlardı. Ancak bazı maçlar oldu, takımlar sahaya 11 yabancı oyuncu ile çıktığı oldu. Bu sayı çok fazla. Sahada Türk oyuncuların da olması gerekiyor.”

Mevcut yabancı kontenjanın, A Milli Takım’a, Türk oyuncuların performansına ve altyapılara etki edip etmediğinin kamuoyunda tartışıldığını vurgulayan TFF Başkanı Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun doğru bir neticesini bulmuş değiliz. Bunun ne olduğunu bilmiyoruz. Etkilenme derecesini de bilmiyoruz. Milli takımımız iyiye doğru gidiyor. Birçok oyuncumuzu yurtdışına ihraç ettik. Bu futbolculardan takımlarımız 120 milyon euro civarında gelir elde etti. Futbolcularımızın yurtdışına gitmesi ve milli takımımızın başarılı performansının bu sistem neticesinde olup olmadığının analizini iyi yapmamız lazım. Sözleşmede 14 yabancı olsun ama sahada oynayacak yabancı sayısına bir kısıtlama getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Ancak federasyonun bir gecede bunun kararını verebilecek bir durumu yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.