Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Apple, ABD-Çin ticaret savaşına ateşkes getirebilir

Apple CEO’su Tim Cook’un ABD Başkanı Donald Trump ile buluşması, Çin-ABD ticaret savaşında ateşkes ihtimalini gündeme getirdi. Buluşmanın ardından Trump, Cook için “Oldukça ikna edici argümanlarda bulundu” dedi. Bu açıklama üzerine 1 Eylül’de yürürlüğe girmesi beklenen yaptırımlarda erteleme olabilir.

İki ülke arasındaki ticaret savaşını başlatan hamle, ABD Başkanı Donald Trump’tan gelmişti. Trump’ın 1 Mart 2018’de ilan ettiği kararla birlikte çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10’luk gümrük vergisi uygulanmaya başlandı ve bu durum, iki ülke arasında ticaret savaşlarını başlattı. Çin, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben, ABD’den ithal ettiği 128 ürüne yüzde 15 ile yüzde 25 arasında değişen ek vergi uygulama kararı aldı.

ABD’nin açıkladığı yeni yaptırım paketi 1 Eylül’de yürürlüğe girecekti. Ancak Apple CEO’su Tim Cook’un ABD Başkanı Trump ile buluşması yeni yaptırım kararını değiştirebilir. Cook’un görüşmede, yaptırımların Apple’ın, Samsung ile olan rekabetinde dezavantaj sağladığını söylediği öğrenildi. Apple ürünlerini Çin’de üretirken, Samsung ürünlerini Hindistan ve Vietnam’da üretiyor. Bu sebepten iki ülke arasındaki ticaret savaşında gümrük vergileri Apple’ı kötü etkilerken, Samsung’a çok daha az zarar veriyor.

Apple CEO’su Tim Cook (sağda) şirketin baş tasarımcısı Jony Ive ile birlikte.

Yeni gümrük yaptırımları konuşulurken teknoloji devleri bu stratejinin dezavantajlarından bahsetmişti. Yaptırımların kullanıcıya fiyat olarak yansıyacağı ve şirketlerin kâr oranlarının düşeceğini aktarmışlardı.

Cook ile buluşmasının ardından yaptığı açıklamada Trump, “Samsung, Apple’ın en büyük rakibi ve gümrük vergisi ödemiyor. Tim oldukça ikna edici konuştu, bunun üzerine düşüneceğim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.