Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Trump yönetimine yakın bir yetkili, Venezüela Kurucu Meclis Başkanı Cabello ile görüştü

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan sonra Venezüela yönetiminde en güçlü isim olarak nitelendirilen Venezüela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello’nun geçen ay başkent Caracas’ta Trump yönetimiyle yakın ilişkileri olan bir yetkiliyle görüştüğü iddia edildi. İkinci görüşmenin de yolda olduğu gelen bilgiler arasında.

ABC News’te yer alan habere göre, Maduro’nun gücünün ve etkisinin zayıfladığı süreçte Cabello’nun güvenlik güçleri ve hükümet üzerindeki etkisi arttı. Buna rağmen ABD hükümet yetkilileri hiçbir koşulda Cabello’yu desteklemek ya da Maduro’nun yerine geçmesi için adımlar atma çabasında olmadıklarını belirtti. Amaç Venezüela’da iktidar içindeki rakip güçlere yönelik baskıyı artırmak.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, ABD tarafından benzer aracılarla Venezüela iktidarı içindeki önemli isimlerdeki kıpırdanmalar takip ediliyor. ABD’nin bu yolla, Maduro’dan kopularak bir dönüşüm planına geçilip geçilmeyeceğini gözlemlediği iddia ediliyor. Haberde ABD’nin defalarca yönetimdeki isimlere Maduro yönetimine son verecek faaliyetler karşılığında yaptırımlardan muaf olma teklifinde bulunduğu iddiası da yer alıyor.

Cabello konu ile ilgili açıklama yapmadı, fakat ismini vermeyen yardımcılarından biri, ABD’nin Cabello ile “umutsuzca bir bağlantı” kurmaya çalıştığını belirtti. Cabello’nun Maduro’ya ihanet ettiği iddiasını reddeden yetkili, Kurucu Meclis başkanının Maduro’nun izniyle petrole bağımlı ekonomiyi felce uğratan yaptırımların kaldırılmasına katkı sunabileceği düşüncesiyle Amerikalılar ile görüştüğünü söyledi.

AP’nin haberine göre ise, daha pragmatik bir ekonomik bakış açısına ve Küba ile daha mesafeli bir duruşa sahip olan 56 yaşındaki Cabello uzun süredir Maduro’ya rakip olarak görülüyor.

ABD daha önce de Cabello ile iletişime geçmeye ve müzakerede bulunmaya çalışmış, dönemin dışişleri bakanı John Kerry’nin danışmanı Thomas Shannon, Cabello ile 2015’te Haiti’de görüşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.