Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sızdırılan rapor: Anlaşmasız Brexit sonrası İngiltere’deki kanser hastaları 6 ay kemoterapi ilacına ulaşamayabilir

İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız bir şekilde çıkışının olası sonuçlarına ilişkin hazırlanmış rapor sızdırıldı. “Yellowhammer Operasyonu” adlı raporda, İngiltere’nin anlaşmasız bir şekilde AB’den çıktığı senaryoda yaşanacak büyük aksamalar listelendi.

2016 yılında yapılan Brexit referandumu ile İngiltere halkı AB’den çıkış kararı verdi. Dönemin başbakanı Theresa May, defalarca AB ile anlaştığı farklı çıkış paketlerini İngiltere Parlamentosu’ndan geçirmeye çalıştı. Ancak Parlamento, May’in çıkış paketlerini reddetti. Başarısız girişimlerinin ardından May istifa etti ve yerine Boris Johnson atandı. Başbakan Johnson, May’in aksine anlaşmasız bir Brexit ile çıkış taraftarı.

İngiltere’nin AB’den 31 Ekim’de çıkması gerekiyor. Anlaşmasız bir Brexit’in yıkıcı etkileri iki yılı aşkın süredir ekonomistler, akademisyenler, gazeteciler ve politikacılar tarafından anlatılıyor. Geçen hafta muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit’in önüne geçmek için Johnson hükümetine karşı bir güven oylaması talebinde bile bulundu.

Bütün bunlar devam ederken, pazar akşamı “Yellowhammer Operation” adlı rapor kamuoyuna sızdırıldı. Rapor, Ulaşım ve Hazine bakanlıkları tarafından hazırlandı. Boris Johnson hükümetinin rapordan haberdar ve olası sonuçların farkında olması ise büyük yankı uyandırdı.

“Yellowhammer Operation” raporuna göre, anlaşmasız bir Brexit’in olası sonuçları şöyle:

Taşımacılık aksaklıkları

Manş Tüneli’nden geçip, Fransa üzerinden AB’ye ihraç edilen mallarda yüzde 50 ile 80 oranında aksama yaşanması. Fransa ile gümrük anlaşmasının AB kapsamında olması sebebi ile kamyonların en kötü senaryoda 3 ay, en iyi senaryoda iki buçuk gün gümrükte kalması.

İlaçlar

AB’den gelecek olan ilaçların 6 aya kadar gecikmeli olarak ithal edilmesi. Bu ilaçlar arasında kemoterapi ilaçları ve insülin de bulunuyor.

Su ve yemek

Taze gıdaların tedarik edilmesinde aksamalar, market raflarında seçeneklerin azalması. İngiltere’nin ithalatında azalmalar. Az seçenek bulunmasından dolayı market fiyatlarında artışlar ve ekonomik olarak alt grubun alış gücünün azalması.

Su tedarikinde ise bir aksama beklenmiyor.

Akaryakıt

İngiltere’nin AB’ye ithal ettiği akaryakıtın fiyatının artması. Bu fiyat artışı yüzünden Avrupalı devletlerin alternatif kaynaklara yönelmesi ve İngiliz petrol şirketlerinde geniş çaplı işten çıkarmalar.

Kuzey İrlanda

İngiltere ve Kuzey İrlanda arasında yeni bir sınır anlaşmasının Kuzey İrlanda’da yol açacağı ekonomik bunalım ve halk ayaklanmaları.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.