Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Her yerde direneceğiz

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eş başkanlarının İçişleri Bakanlığı kararı ile görevden alınması Diyarbakır’da protesto edildi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de katıldığı protesto gösterilerine polis müdahale etti. Müdahale sırasında iki HDP’li milletvekili ve bazı vatandaşlar yaralandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu Elazığ Caddesi sabah saatlerinde HDP’nin yapacağı eylem için barikatlarla kapatılırken, polis kentte giriş çıkışlarda da sıkı kontrol uyguladı. HDP’nin kayyum protestosuna destek için çevre il ve ilçelerden Diyarbakır’a gelenlerin kentte girişleri engellenirken, Temelli ve ve milletvekilleri belediye binası önüne kadar geldi. Partililerin ve protestoya katılan vatandaşların HDP heyeti ve belediye başkanları ile açıklamanın yapılacağı noktaya gitmesi engellendi, protestoya katılanlara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sonucu HDP’li milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Feleknaz Uca ile bazı vatandaşlar yaralandı.

Belediyenin karşısındaki kaldırımda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, şunları söyledi: “Bu ülke bizim ülkemiz. Bu ülkede onurlu barışı var edene kadar, demokratik cumhuriyeti var edene kadar asla vazgeçmeyeceğiz. Her yerden ses çıkartın, durdurun hayatı. Bizimkisi bir hukuk ve adalet mücadelesidir. İradenize geleceğinize sahip çıkın. Dün olduğu gibi bugün de meydanlardayız. Faşizmi yıkacağız, bu ülkeyi mutlaka özgürleştireceğiz, mutlaka kazanacağız. Bugün burada bir baskı rejimini görüyorsunuz, bugün burada bir zulüm görüyorsunuz, bugün burada kayyumu, AKP-MHP rejiminin faşist fotoğrafını görüyorsunuz. Hep beraber seyrettiğimiz rezalet tam da budur. Faşizmle uzlaşma olmaz, onlarla asla uzlaşmadık, uzlaşmayacağız. Olduğumuz her yerde direnmeye devam edeceğiz çünkü bizim direnişimiz meşru hakkımızdır. Belediyelerimize kayyum atanarak 19 Ağustos tarihide aslında bir sivil darbe yapılmıştır. Direnişimiz, sokaktadır, mahallededir, Diyarbakır’dadır. Diyarbakır bizimdir, Türkiye bizim ortak vatanımızdır. İrademizle kentimize de, belediyemize de vatanımıza da sahip çıkacağız. Gidin bakın belediyenin halini görün, kayyumun halini görün. Beton duvarların arkasında saklanmış bir korkak vardır. Bu kent cesaretlidir, bu kentin halkı cesaretlidir.”

Dirençlerini, iradelerini kırmak için akla hayale gelmeyecek yöntemlerle, uydurma gerekçelerle belediye başkanlarının görevlerinden alındığını söyleyen Temellli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Sesimizi kısmak için her şeyi deneyebilirler. Hakikatin sesi susmayacak, HDP’nin sesi susmayacak. Israrla inatla her gün meydanlarda olacağız. Hep konuşacağız”.

Oldukları her yerde direnmeye devam edeceklerini, çünkü direnişlerinin meşru hakları olduğunu vurgulayan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Direncimizi kırmak, irademizi kırmak için akla hayale gelmeyecek yöntemlerle, uydurma gerekçelerle belediye başkanlarımız görevlerinden alındı. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Sesimizi kısmak için her şeyi deneyebilirler. Hakikatin sesi susmayacak, HDP’nin sesi susmayacak. Israrla inatla her gün meydanlarda olacağız. Hep konuşacağız. Diyorlar ki: Belediye başkanlarımızın suçu varmış. Hiçbir belediye başkanımızın suçu yok. Bugün cezaevinde olan arkadaşlarımızın da suçu yok. Onların bir sevdası var. Barış, demokrasi sevdası var. Barış ve demokrasi mücadelesinde yan yana gelmeye devam ediyoruz. Türkiye halklarıyla beraber direnmeye devam ediyoruz. Bizim bir suçumuz yok. Sevdamız var bizim. Türkiye’yi özgürleştirme, Ortadoğu’yu özgürleştirme, Ortadoğu’da Türkiye’de kadim halkların hak ettiği onurlu barışı var etme sevdamız vardır. Tarihi barışı çağırıyor, tarihin sesine kulak verin. Çözümsüzlükten beslenenler, savaştan beslenenler çözümün sesini, barışın kesmeye duymamaya devam ediyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.