Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus yapımı robot Fedor, uzay yolculuğuna hazırlanıyor

Rus Uzay Ajansı Roscosmos’un adını “Fedor” koyduğu Skybot F-850 robotu, 22 Ağustos’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek üzere yola çıkacak. Soyuz MS-14 uzay aracıyla yolculuğu iki hafta sürecek olan Fedor’un, 7 Eylül’de dünyaya dönüş yapması hedefleniyor.

Açılımı “Final Experimental Demonstration Object Research” (Son Deneysel Gösterim Objesi Araştıması) olan Fedor, daha öncesinde de tanınan bir robottu.

2017 yılında, Roscosmos Genel Direktörü Dimitry Rogozin, “Rus savaş robotları” notuyla, ateş ettiği bir videoyu paylaşarak Fedor’u ilgi odağı haline getirmişti. Paylaşımın ardından gelen endişe dolu yorumlara karşılık Rogozin, terminatör yaratmadıklarını, aksine bu yapay zekânın birçok alana hizmet edebileceğini dile getirmişti.

“Rus savaş robotları”

Riskli yerlere Fedor gidecek

Uzaktan kumandadan verilen komutları taklit edebilen robot Fedor, bazı görevleri ise kendi başına yapmayı öğrendi. Fedor’un ileride aya gönderilmesi planlanıyor. Rogozin, Fedor’un önemini, “İlk önce humanoid robotu riskli bölgelere (istasyon dışındaki uzay yürüyüşleri, uzak gezegenlere yolculuk) göndereceğiz, ancak ondan sonra insanlar gitmeye başlayabilir. Robotu göndererek yaşanabilecek riskleri öğrenip onlarla nasıl başa çıkabiliriz, buna bakacağız” diye açıkladı.

“Fedor hem sosyal hem esprili”

Basına konuşan Roscosmos’un bilim danışmanı Alexander Bloshenko, yolculuk boyunca Fedor’un Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile iletişim halinde olacağını belirtti. Bloshenko, Fedor’un insanlar gibi sosyal ve espri anlayışının gelişmiş olduğunu vurguladı:

“Tıpkı insanlar gibi Fedor, birçok konuda fikir sahibi ve çeşitli sorulara cevap verebiliyor. Selamlaşmadan sonra yaratıcıları hakkında konuşuyor ve konuşmasını uzay felsefesi tartışarak bitiriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.