Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Güven’den Neçirvan Barzani’ye kayyum çağrısı: “Kayyumları kabul etmiyoruz, gelin birlik olalım”

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eş başkanlarının görevden alınmasına tepkiler sürüyor. 

Diyarbakır Lise Caddesi’nde HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven birer açıklama yaptı. 
Kayyum kararlarını sert bir şekilde eleştiren Güven, artık bu tür kararların alışkanlık haline gelmemesi için tepkilerin yükselmesi gerektiğini söyledi. Kürtler’in artık alternatifsiz olmadığını belirten Güven, “Kürt halkı artık alternatifsiz değildir bütün alternatifler masadadır. Dün akşam çok net gördük ki AKP-MHP bu kayyumu açıklayamıyor. Açıklayacak söz bulamıyor. Bu gerçekten halkın iradesine bir darbedir ve oldubittiye getirilecek bir durum değildir. Bizim de bunun karşısında geçmişte belki yetersiz kaldığımız konular vardır ama bugün bunun karşısında her gün eylem, her gün direniş diyeceğiz. Kadınlar ve gençler öncülüğünde her yerde direnişimizi yükselteceğiz” dedi.  

Güven: “Barzani’ye sesleniyorum: Gelin birlik olalım”

Güven’in ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’ye de çağrısı oldu. Barzani’nin de bu konuda bir tutum sahibi olmasını istediklerini söyleyen Güven, “Çünkü biz Kürt halkı olarak geçmişte ne kadar zorluk ve sıkıntı yaşadıysak bu birlik ve ittifakı sağlayamadığımız içindir. Biz kayyumları kabul etmiyoruz, gelin birlik olalım” diye konuştu. HDP’li milletvekileri konuşmaların ardından beş dakika daha oturma eylemi yaptı. Daha sonra üç grup halinde yürüyüşe geçildi. Ofis tarafına yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. İlk bilgilere göre üç kişi gözaltına alındı. Sur tarafına yapılan yürüyüşe de yine polis izin vermedi ve beş kişi gözaltına alındı.

Belediye başkanlarının görevden alındığı Mardin ve Van‘da da protestolar sürdü. 
Mardin’de bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli bir basın açıklaması yaptı. Temelli açıklamasında, kayyumları kabul etmediklerini ve İçişleri Bakanlığı’nı bu karardan vazgeçmeye çağırdıklarını söyledi. Temelli’nin açıklamasın ardından kitle, HDP’nin il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe müdahale etmek isteyen polis ile HDP’li vekiller arasında arbede yaşandı. Temelli ve kitle, partinin il binasına kadar slogan ve alkışlarla yürüdü. 

Van’da HDP’li vekillere polis engeli

Van’da ise HDP’li milletvekileri ve partililer Maraş Caddesi’nde yürümek istedi. Ancak Akdamar Oteli’nin bulunduğu alanda polisler yolu kapattı. HDP’liler ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Van’daki STK temsilcileri de yaptıkları açıklama ile belediye başkanının görevden alınmasını kınadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.