Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, mülteci çocukların gözaltı kamplarında tutulma süresini sınırsız hale getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, güney sınırını yasadışı şekilde geçen mülteci aileler için 20 gün olan alıkoyma süresini sınırsız hale getirdi.

Çarşamba günü Trump yönetiminin gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, feshedilen Flores Anlaşması‘yla birlikte gözaltı merkezlerinde ve kamplarda tutulacak mülteci sayısı artırılırken mülteci çocukların gözaltı merkezlerinde bulunma süreleri de sınırsız hale geldi.

Adını El Salvador’dan ABD’ye yasadışı yolla girmeye çalışan 15 yaşındaki Jenny Lisette Flores’ten alan Flores Anlaşması’na göre, ABD makamları mülteci çocukları en fazla 20 gün gözaltı merkezlerinde tutmak koşuluyla, hızlı bir şekilde tahliye etmek zorundaydı.

ABD Ulusal Güvenlik yetkililerinin basına yaptığı açıklamada, mahkemelerin sürece daha fazla müdahil olmasına ihtiyaç olmadığı söylendi. Flores Anlaşması’nın göz önüne alınacağı yeni düzenlemelerin hedeflendiği ve bu düzenlemelerin cuma günü yayınlanacağı ifade edilirken yeni düzenlemelerin altmış gün sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

İç Güvenlik Sekreter Vekili Kevin McAleenan, devletin bu anlaşmayla Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın mülteci aileleri bir arada tutmayı başaracağını ve göç işlemlerinin doğru bir şekilde yapılmasını geliştireceğini belirtti: “Bu yasa parlamentodan geçtikten sonra federal devletin, göç yasaları üzerindeki gücü artacak ve ABD’deki çocukların saygı, itibar ve daha fazla hassasiyetle yaşamaları sağlanacak.”

Trump ise bu yeni düzenlemenin “insancıl bir ihtiyaç” olduğunu vurguladı. Çocukların şiddetten korunması ve yasadışı mülteci göçünün durdurulması gerektiğini söyleyen Trump, “Eski yasayla birlikte uygulanan, ‘mültecileri yakala- serbest bırak’ ikiliği yorucu” dedi.

Yeni yasa düzenlemesiyle ilgili görüş bildiren, Ulusal Adalet Merkezi politika sorumlusu Joann Bautista ise “Bu yasa özünde mülteci konusunda bir ilerlemeden çok gerilemedir; mülteci çocukları korumaktan çok, onların güvenliklerini tamimiyle yok etmektir” diye konuştu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de düzenlemeye ilişkin, “Devletin çocukları daha uzun süre hapishanelerde tutmak için yeni yollar aramaması gerekir” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.