Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın sondajına başlamak için 10 bin ağaç kesildi

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Centerra Gold adlı Kanadalı şirkete, bölgede çalıştığı taşeron firmalar aracılığıyla altın arama izni verildi. Proje dosyasında belirtilen alanların dışındaki ormanlarda, birkaç aydır devam eden çalışmalar ile geniş bir alanda, 10 bin civarında ağacın kesildiği belirtiliyor.

Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu üyeleri çevreye verilen zararı raporlaştırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği projede, Aşağıdağ Köyü Çanakçı Dere mevkiinde arama yapılacağı söylendi.  Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının ise 10 bin civarında olduğu bildirildi.

Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan 4115 yaşındaki porsuk ağacı.

Biyoçeşitlilik açısından zengin olan Alaplı bölgesi, Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan 4115 yaşındaki Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan porsuk ağacını barındırıyor. Aynı zamanda bölgede, doğal avlanma alanı, tabiat alanı ve türü belirlenemeyen bitki örtüsü çeşitliliği var.

Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu sözcüsü Çetin Yılmaz ile konuyla ilgili konuştuk.

Arama çalışmalarının, rapor dosyasında gösterilen orman alanlarının dışında yapıldığını söyleyen Yılmaz “Bakanlığa verilen raporda, 570 bin TL ile arama yapılacağı, 10 kişinin istihdam edileceği söyleniyor. Bizim alana gittiğimizde gördüğümüz olay şu: Beş tane sondaj makinesi, 40’ın üzerinde çalışan insan gördük. Raporda belirtilen yerde çalışma yapılmıyor, çalışma vahşi bir ormanda yapılıyor. Yani izin verilen çalışmayla, yapılan çalışma aynı değil. 570 bin TL parayla Orman İşletmesi’ne ödenen ağaç kesme bedeli karşılanmaz, gayrimeşru bir şeyler var” dedi. 

Raporda belirtilen çalışma alanı.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.