Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK üyesi Faruk Bildirici, Okçular Vakfı’nın kamu spotu olarak yayımlanan üç reklam filmine neden karşı oy kullandığını açıkladı: “Kamu spotları etkinlik duyurusu yapmaz”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Faruk Bildirici, sosyal medya hesabından RTÜK’ün Okçular Vakfı’nın reklam filmine kamu spotu ayrıcalığı tanındığını yazdı. Medyascope’a konuşan Bildirici, “Kamu spotları etkinlik duyurusu yapmaz” dedi. 

Malazgirt Zaferi’nin 948. yıldönümü sebebiyle RTÜK, Okçular Vakfı’nın üç reklam filmini kamu spotu olarak yayımladı. Bilal Erdoğan’ın da yöneticileri arasında bulunduğu vakfın reklam filmini RTÜK oy çokluğuyla kabul etti. Reklam filmlerinin kamu spotu olmadığını düşündüğü için yayımlanmaması gerektiğine dair oy kullanan Faruk Bildirici, kamu spotlarında siyasi sembol ve ifadenin olmaması gerektiğini söyledi:

“Okçular Vakfı’nın yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlunun yöneticisi ve kurucusu olduğu bu vakfın hazırladığı bu spotta, Malazgirt Zaferi’nin 948. yıldönümünün etkinliklerinin tanıtımı yapılıyordu. Şimdi benim itiraz noktam şu: Birincisi, Malazgirt Zaferi bütün ulus açısından önem taşıyan özel bir gün. Neticede siyasi bir kimliği olan, Cumhurbaşkanının oğlunun yöneticisi olduğu vakıf tarafından üstlenilmesini kesinlikle sakıncalı buluyorum. Bütün ulusa ait olan, ulusça kutlanması gereken bir günün vakfa mal edilmesi, hele hele bu vakfa kıyılan fevkalâde itibara mazhar olan bir vakıf tarafından üstlenilmesi kesinlikle yanlıştır, bu kutlamalara zarar verir diye bakıyorum.”

Kamu Spotları Yönergesi’nin de ihlal edildiğini anlatan Bildirici, Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen spotlar olduğu için Okçular Vakfı’nın reklam filmlerine ayrıcalık tanındığını da sözlerine ekledi.

Bu tür kamu spotlarının etkinlik duyurusu yapmaması gerektiğini, dünyanın hiçbir yerinde bir vakfın etkinliğinin duyurulması için kamu spotu hazırlandığının görülmediğini de sözlerine ekleyen Bildirici, reklam filminin içeriğinin de günümüzle bağdaşmadığını belirtti.

Faruk Bildirici ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.