Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Van Belediye Başkan Adayı Necdet Takva: “Kayyum, demokratik teamüller içinde başvurulan bir yöntem değildir”

İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanları görevden alınıp yerlerine kayyum atanması ile ilgili tartışmalar sürerken, 31 Mart seçimlerinde Van’dan AKP’nin büyükşehir adayı olan Van TSO Başkanı Necdet Takva, kayyumun demokratik teamüller içerisinde başvurulan bir uygulama olmadığını söyledi. Takva, “Bunu siyasal bir refleksten çok devlet refleksi olarak görmek gerekiyor ve bunu ısrarla bir siyasal tasarruf olarak değerlendirmeyi de doğru bulmuyorum” dedi. 

31 Mart seçimlerinde AKP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasını değerlendirdi. İlkesel olarak, kayyum uygulamasının son aşamada başvurulması gereken bir yöntem olması gerektiğine inandığını söyleyen Takva, bunun demokratik teamüller içerisinde başvurulan bir uygulama olmadığının altını çizdi. Takva, “Bunu siyasal bir refleksten çok devlet refleksi olarak görmek gerekir. Bunu ısrarla bir siyasal tasarruf olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Devletin siyasete müdahalelerinin olduğunu biliyoruz. Başbakanı idam edilmiş, siyasi aktörleri tecrit etmiş, sürgüne göndermiş bir devlet geleneğinden söz ediyoruz. Bunun AKP’nin ulaştığı siyasal zeminden çok, devlet refleksi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyasi kurumlar ile devlet reflekslerini birbirinden ayırmak gerekir” diye konuştu.

“İktidar AKP de olsa, CHP de olsa fark etmez; devlet refleks gösterir”

Takva, HDP’nin, PKK ile arasına bir çizgi koymadığı sürece devletin bu refleksi her zaman göstereceğini belirtti: “İktidar AKP de olsa, CHP de olsa fark etmez. Türkiye’de siyasal iktidarlar her zaman hükümet ediyor olabilir ama devlet refleksini göz ardı etmemek gerekir. Devlet, Türkiye’de her zaman farklı şekildi neşet eder. Devlet ve devlet kurumlarının HDP ile bir yönetsel zemin oluşturacağına inanmıyorum. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyle, gelecekte de böyle olacak diye düşünüyorum. HDP devlet refleksini doğru okumalı, Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK’yı terör örgütü olarak okuması gerçeğini göz ardı etmeden yeni bir siyasal süreç geliştirmelidir.”

AKP ve HDP arasında arada kalmışlık sorunu yaşıyoruz”

Takva, siyasette ne yazık ki iki kutuplu bir siyasal anlayış olduğunu, siyah ve beyazın olduğu bir siyasal zeminin var olduğunu belirterek, “Farklı renkler ve siyasal çeşitlilik tezahür edemiyor. Bölgeye siyasi kutuplaşmanın önüne geçen bir söylem bulmamız lazım. Gri alanı güçlendirmek gerekir. Önümüzdeki süreçte ne HDP, ne AKP oluşturdukları teşkilat yapıları ile bölgede bunu başaramazlar. İki partinin siyasi söylemleri ile arada kalmışlık sorunu yaşıyoruz. AKP merkezde iktidarda olmanın rahatlığı ile yerelde göstermelik faaliyetlerde bulunuyor. HDP ise sloganik bir ortamın dışında bir faaliyet gösteremiyor” dedi.

Kayyum atamasının Ankara merkezli bir hareket olduğunu, orada daha diplomatik ve siyasi süreçlerle değerlendirmeleri beklenirken, sorunun kentlerde halkın üzerine yüklenerek bu tür eylem, protesto ve etkinlik yapılmasının doğru olmadığını belirten Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentte halka yönelik iki yaklaşımı da doğru bulmuyorum. İnsanlar sorunlarının çözümü için Ankara’ya seçilmişleri göndermiş, çünkü halkın sorunları çok. Oturacaklarsa Ankara’da otursunlar, kimse siyasi süreçlerini bölgenin yoksul halkına ihale etmemelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.