Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hizbullah, İsrail’in İHA saldırılarına cevap verdi: “Artık izin vermeyeceğiz”

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, iki İsrail insansız hava aracının (İHA) Beyrut’a saldırı düzenlediğini açıkladı. Nasrallah, “Hizbullah bu tür saldırılara izin vermeyecek ve İsrail’e karşı, Lübnan hava sahasını İHA’lardan koruyacaktır” dedi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri de İsrail’in saldırılarının ülkelerinin bağımsızlığını tehdit ettiğini söyledi.

İsrail, son yıllarda Lübnan ve Filistin’e düzenlediği saldırıların çoğunu insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştiriyor. Bu saldırıların da ülkelerinin savunması için yapıldığını söylüyor. Ancak Lübnan’dan ve Filistin’den gelen açıklamalar aksi yönde. İki ülke, saldırı düzenlenen yerlerin sivillerin yaşadığı ve tehdit oluşturmayan bölgeler olduğunu öne sürüyor.

Hizbullah, İsrail’in bundan sonra İHA saldırısı yapmasına “izin vermeyeceğini” açıkladı. İHA saldırılarının artık “intihar saldırısı” şeklinde yapıldığını öne süren Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu saldırıların işgal anlamı taşıdığını ve bölgedeki istikrarın bozulduğunu söyledi. Nasrallah, “İsrail İHA’larını Lübnan hava sahasında vuracağız” diye konuştu.

Drone savaşlarının bilançosu

2004 yılında ABD, George W. Bush’un emri ile İHA programını başlatmıştı. Bush‘un ardından göreve gelen Barack Obama programa aktarılan parayı artırdı ve projeyi genişletti. Özellikle Suriye’de başlayan iç savaşın ardından saldırıların sayısında göze çarpan bir artış yaşandı.

Bush ve Obama, İHA projesinin amacını “Amerikan hayatlarını korumak” olarak açıkladı fakat projenin gerçek bedelinin ne olduğu konusunda tartışmalar sürüyor. Bu konudaki en popüler tartışma ise saldırılarda hedefin askerler mi yoksa siviller mi olduğu.

Pentagon, her İHA saldırısının ardından basına açıklama yapıyor. Saldırıda ölen asker ve sivil rakamını açıklıyor. Ancak bu rakamların gerçeği yansıtmadığı uzun süredir konuşuluyordu.

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (Bureau of Investigative Journalism), Pentagon’un yaptığı açıklamalardan yola çıkarak, bölgeye yakın muhabirlerin ve ilgili devletlerin yaptığı açıklamalar yardımıyla bir veri havuzu oluşturdu. Bu veri havuzunu kullanarak yapılan saldırıların sayısı, hayatını kaybeden asker ve sivil sayısına ulaşılabiliyor. Büronun veri havuzuna göre, drone saldırılarının bilançosu şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.