Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da nesli tükenmekte olan çitaları kayda alan çevreciler, casusluk yaptıkları suçlamasıyla idam edilebilir

Nesli tükenmekte olan Asya çitasının korunması için uzun zamandır çalışmalar sürdüren Fars Vahşi Yaşam Mirası Vakfı’nda çalışan sekiz çevreci ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

Çitaların görüntülenmesi için ülkenin yedi şehrine kamera yerleştiren çevreciler, hükümetten destek almasına rağmen Devrim Muhafızları tarafından casusluk yaptıkları gerekçesiyle geçen sene gözaltına alınmışlardı. Sekiz çevreci, casusluk faaliyetide bulundukları gerekçesiyle mahkemeye çıkartılacak.

Frans Lanting/National Geographic

İdam cezası alabilirler

Çevrecilerden dördü, “dünyada yolsuzluğu yaymak” suçundan idam cezası ile, diğer dördü de 10 yıla varan hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Başlangıçta dokuz kişi olan ekibin tamamı gözaltına alınmıştı. Ekip üyelerinden Kavous Seyed-Emami, geçen sene gözaltında olduğu sırada hayatını kaybetti.

Davaya bakan başsavcı, Seyed-Emami‘nin intihar ettiğini iddia etmesine rağmen ailesi intihar iddialarını reddetti. Seyed-Emami‘nin annesi “Oğlum ülkesinin geleceği konusunda çok umutluydu. Asla kutuplaşmış kalıplara inanan bir insan olmadı” diye konuştu.

Kameralar sayesinde fotoğrafı çekilen bir Asya çitası.

Kameralar çitaları gözlemlemek için kullanılıyor

Fars Yaban Hayatı Mirası Vakfı, İran’ın genişleyen madencilik sektörü ve büyüyen karayolu ağının tehdit ettiği doğal yaşam alanını kontrol edebilmek için kameraları kullanıyordu. Sayısı 50’nin altına düşen Asya çitalarını kontrol edebilmek için kullanılan kameralar, bir memelinin hareketi ve vücut ısısı ile tetikleniyor. Oyun parkuru veya sulama deliği gibi bir hedef noktasından hayvanların fotoğraflarını çekiyor.

Ancak Devrim Muhafızları, bu kameraların İran’ın askeri durumu ile ilgili casusluk faaliyetleri için kullanıldığını iddia ederek tutuklamaları gerçekleştirdi.

Tutuklamaların ardından dünyanın dört bir yanından 350’den fazla bilim insanı, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hameey’e açık mektup yayınladı. Mektupta “Tarafsız koruma alanlarının, siyasi hedeflerin izlenmesinde kullanılabileceği düşüncesinden dolayı dehşete düştük. Biz topluluk olarak bu düşünceyi şiddetle kınıyoruz ve meslektaşlarımızın böyle bir düşüncenin parçası olmadıklarını biliyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.