ABD’nin Oklahoma eyaletinin Norman şehrindeki mahkeme, Johnson & Johnson ilaç firmasının, opioid krizinde binlerce kişinin ölümündeki sorumluluğu nedeniyle 572 milyon dolar ceza ödemesine karar verdi.
Mahkeme kararında, Johnson & Johnson’ın, doktorları yıllarca reklam kampanyalarıyla aldatıp fentanil bazlı ağrı kesici ilaçlarını, bağımlılık yapma riskini azaltarak pazarladığı belirtiliyor. Bu son derece ciddi bağımlılık yaratan ürün, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki opioid krizinin merkezinde. İki ay süren mahkemeden sonra, opioid türü ilaç grubu halk sağlığı krizinden sorumlu tutuluyor. ABD yetkililerine göre, yalnızca Oklahoma’da yaklaşık 6 bin kişi aşırı doz kullanımından dolayı hayatını kaybederken ülke genelinde günde ortalama 150’den fazla kişi bağımlılık krizinden ölüyor.
Yarım milyar dolarlık ceza ile ilaçlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik programların finanse edilmesi amaçlanıyor. Ancak ilaç grubu hemen karara karşı temyiz başvurusu yaptı. Öte yandan; diğer 40 eyalette de benzer davalar başlatıldı. Ülkede iki binden fazla dava devam ediyor. Bir sonraki dava ekim ayında Ohio’da görülecek.
An Oklahoma judge orders Johnson & Johnson to pay $572 million after ruling the drugmaker liable for fueling an opioid epidemic in the state by deceptively marketing painkillers https://t.co/JqApQU6Tg3 pic.twitter.com/zaGGiF4pdW
— Reuters (@Reuters) August 26, 2019
Opioid krizi nedir?
Opioid, afyondan elde edilen bir ilaç grubu olarak adlandırılıyor. Tıbbi tedavi sırasında ağrı kesici olarak kullanılan ilacın daha sonra hastada bağımlılık yapma riski bulunuyor. Opioid ilaç bağımlılığı ABD’yi etkileyen bir kriz haline geldi. Zira 2017 yılında doz aşımı nedeniyle 47 bin kişi hayatını kaybetmişti.