Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Opioid içeren ilaçları bağımlılık yaptığı gerekçesiyle Johnson & Johnson firmasına 572 milyon dolar ceza kesildi

ABD’nin Oklahoma eyaletinin Norman şehrindeki mahkeme, Johnson & Johnson ilaç firmasının, opioid krizinde binlerce kişinin ölümündeki sorumluluğu nedeniyle 572 milyon dolar ceza ödemesine karar verdi.

Mahkeme kararında, Johnson & Johnson’ın, doktorları yıllarca reklam kampanyalarıyla aldatıp fentanil bazlı ağrı kesici ilaçlarını, bağımlılık yapma riskini azaltarak pazarladığı belirtiliyor. Bu son derece ciddi bağımlılık yaratan ürün, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki opioid krizinin merkezinde. İki ay süren mahkemeden sonra, opioid türü ilaç grubu halk sağlığı krizinden sorumlu tutuluyor. ABD yetkililerine göre, yalnızca Oklahoma’da yaklaşık 6 bin kişi aşırı doz kullanımından dolayı hayatını kaybederken ülke genelinde günde ortalama 150’den fazla kişi bağımlılık krizinden ölüyor.

Yarım milyar dolarlık ceza ile ilaçlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik programların finanse edilmesi amaçlanıyor. Ancak ilaç grubu hemen karara karşı temyiz başvurusu yaptı. Öte yandan; diğer 40 eyalette de benzer davalar başlatıldı. Ülkede iki binden fazla dava devam ediyor. Bir sonraki dava ekim ayında Ohio’da görülecek.

Opioid krizi nedir?

Opioid, afyondan elde edilen bir ilaç grubu olarak adlandırılıyor. Tıbbi tedavi sırasında ağrı kesici olarak kullanılan ilacın daha sonra hastada bağımlılık yapma riski bulunuyor. Opioid ilaç bağımlılığı ABD’yi etkileyen bir kriz haline geldi. Zira 2017 yılında doz aşımı nedeniyle 47 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.