Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

16 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg yelkenlisiyle New York’a ulaştı

İsveçli 16 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg, iklim krizine ilgi çekmek için çıktığı, 15 gün süren yelkenli gemi yolculuğunun ardından New York’a ulaşmayı başardı.

14 Ağustos Çarşamba günü İngiltere’nin Plymouth kentinden yola çıkan Thunberg, kötü hava koşulları nedeniyle bir gün gecikmeli bir şekilde New York’a ulaştı. Yolculukta 4 bin 800 kilometre yol kateden Thunberg, bu yolculuğu sıfır karbon emisyonuyla tamamladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ne katılmak için yola çıktığını söyleyen Thunberg, yelkenliyle ABD‘ye gelmesinin temel amacının hava taşımacılığının küresel ısınmaya etkisini insanlara göstermek olduğunu belirtti.

Bu konu hakkında açıklama yapan Thunberg, “Uçak kullanmayarak hem kendi karbon ayak izinizi daha düşük seviyelere indiriyorsunuz hem de çevrenizdeki insanlara iklim değişikliğinin dünya için ne kadar büyük bir problem olduğunu fark ettirmeyi başarabiliyorsunuz” dedi. Okulundan bir yıl izin alan Thunberg, bu sürede iklim değişikliğine karşı mücadelesini ABD’ye yaymayı hedefliyor. Thunberg, ABD’deki iklim zirvesinin ardından, aralık ayında yapılacak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı’na da katılacak.

Greta Thunberg kimdir?

2003 yılında İsveç’in Stockholm şehrinde doğan Thunberg, ailesi ile birlikte hâlâ bu şehirde yaşıyor. Asperger sendromu ile yaşayan Thunberg, ailesinin ve çevresinin bu konuda ona büyük destek verdiğini ifade ediyor. Genç çevreci geçen yıl ağustos ayında İsveç Parlamentosu önünde iklim değişikliğine farkındalık yaratmak için eylem yapmıştı.

Thunberg, birçok insandan destek gören bu eylemin ardından, 24 Kasım 2018’de TEDx Stockholm’de konuşma yaptı. Daha sonrasında birçok konferans ve toplantıya katılan Thunberg son olarak, ABD’de düzenlenecek olan İklim Zirvesi‘ne gitmek için İngiltere‘den yelkenli ile yolculuğa çıkarak dikkatleri üzerine çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.