Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa’da kızamık vakaları iki katına çıktı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 48 Avrupa ülkesinde yaptığı araştırma sonucunda, kızamık vakalarının iki katına çıktığı tespit edildi. 2019’un ilk altı ayında 89 bin 994 vaka görülürken, bu sayı geçen yılki aynı döneme göre iki kat fazla.

Bu yılın ilk altı ayındaki kızamık vakası sayısı 2018 yılında görülen tüm vaka sayısının şimdiden üzerine çıkmış durumda. 2018 yılında 48 ülkede görülen kızamık vakası sayısı ise 84 bin 462. Bu artış oranı yetkilileri endişelendiriyor.

DSÖ, Avrupa çapında kızamıkla mücadelede önemli gerilemeler olduğuna dikkat çekti. DSÖ yetkilisi Günter Pfaff, “Kızamığın Avrupa’da nüksetmesi endişe verici. Eğer Avrupa’da yaşayan toplulukları yeterince ve kalıcı bir şekilde aşılayamazsak korkarım ki trajik ölümler gerçekleşecek” dedi.

2019’un ilk altı ayında Avrupa‘da 37 kişi kızamıktan dolayı hayatını kaybetti. Öte yandan, kızamığı yenmiş ülkelerin nüfuslarını yüksek oranda aşıladığı görülüyor. Kızamığa karşı, nüfusun bağışıklık kazanması için yüzde 95 oranında aşılanma öneriliyor.

Son yıllarda aşı karşıtı kampanyaların dünyanın pek çok yerinde güç kazandığı ve aşılama karşısında güçlü bir engel oluşturduğu görülüyor. Bunun sonucunda kızamık bugün Avrupa‘da, Fransa ve Almanya‘nın da içinde olduğu 12 ülkede salgın hastalık kategorisinde değerlendiriliyor.

DSÖ Aşılama Departmanı Direktörü Kate O’Brien, “Bu durum tüm dünya için son derece endişelendirici bir durum, aşılamayı sadece yaygın bir şekilde yapmak yetmez, tüm topluluk ve katmanlarda da bunu gerçekleştirmek gerekiyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.