Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope’tan FIBA Basketbol Dünya Kupası için interaktif rehber: Takımlar, maçlar, yıldızlar ve daha neler neler

Hazırlayan: Doğa Üründül

32 takımın, 31 Ağustos-15 Eylül günleri arasındaki amansız mücadelesine sahne olacak olan 18. FIBA Basketbol Dünya Kupası, Çinde başlıyor. Takımlar son hazırlık maçlarını bitirip grup maçlarının oynanacağı şehirlere geçmeye başladı. İlk turda sekiz grubun sekiz ayrı şehre yayılacağı turnuvada, gelin grupları kısa kısa tanıyalım.

A GRUBU (BEIJING) – Çin gruptan çıkar mı?

Ev sahibi Çin’e, 1967’den beri ilk defa turnuvaya katılan Polonya, takım olmayı başarabilmiş Venezüela ve enteresan kadrosuyla Fildişi Sahili eşlik ediyor.

Çin Basketbol Milli Takımı’nın en büyük kozu, üç uzun savunmacısı.

Yi Jianlian (31 yaşında-2,13m), Zhou Qi (23 yaşında-2,16m) ve Wang Zhelin (25 yaşında-2,14m) ile oluşturulan pota bekçilerine “New Walking Great Wall (Modern Yürüyen Çin Seddi)” deniliyor. Özellikle Zhou Qi’nin 2,33 metreyi bulan kanat genişliği ile turnuva boyunca en çok blok yapacaklar listesinde zirveye yakın olacaktır. Hem ev sahibi avantajı hem de harika uzun savunmasıyla Çin’in ilk gruplar özelinde zayıf Fildişi Sahili’ni yeneceğini, Polonya ve Venezüela karşısında da zorlansa bile galibiyetle ayrılacağını tahmin ediyorum.

Bu maç kaçmaz: Polonya-Venezüela 31 Ağustos-Saat 11.00

1967’den bu yana ilk defa turnuvaya katılan Polonya’nın, Venezüela ile oynayacağı maç A Grubu’ndan çıkacak ikinci takımı belirleyecek en kritik müsabaka olarak öne çıkıyor. Polonya’nın, Türk basketbolseverlerin Karşıyaka’dan hatırlayacağı Mateusz Ponitka ve Adam Waczynski üzerinden şekillenecek hücumlarına, Venezüela’nın tecrübeli skoreri Gregory Vargas ve Nestor Colmenares’in vereceği cevaplarla çekişmeli bir maç bizleri bekliyor.

Beklenen anlar

  • Fildişi Sahili’nin 32 yaşındaki oyun kurucusu Souleyman Diabate’nin top çalarak başlattığı hızlı hücumları,
  • Zhou Qi’nin blok şovlarını,
  • Venezüela’nın takım halinde tempoyu yukarı çektiği anları,
  • Eleme maçlarının hepsinde oynayan Ponitka’nın güçlü içeri penetrelerini kaçırmayın.

B GRUBU (WUHAN) – Arjantin’in liderliği garanti mi?

Grubun favorisi Arjantin’e, çok fazla eksikle gelen Rusya, kadrosunun tamamının lokal liginde oynadığı Güney Kore ve maddi sıkıntılar yaşamasına rağmen turnuvanın grup aşamalarında sürpriz yapmaya aday takımlarından Nijerya eşlik ediyor.

Normal şartlarda, son beş karşılaşmalarının dördünde (FIBA Basketbol Dünya Kupası ve Olimpiyatlar) kazananın podyum yaptığı Arjantin-Rusya eşleşmelerini göz ardı etmek saçma olur. Fakat Rusya’daki nesil değişimi ve Shved-Mozgov ikilisinin gelemeyecek olması tüm planları altüst etti. Maddi problemlere rağmen (turnuva yerine en geç katılan) Nijerya’yı, grubun en güçlü ikinci takımı olarak görebiliriz.

Arjantin’in uzun rotasyonunda sıkıntılar yaşaması ve Afrika temsilcisinin de en güçlü taraflarından birinin pota altı olması zorlu bir maçın habercisi.

Bu maç kaçmaz: Nijerya-Arjantin 2 Eylül-Saat 11.30

NBA’in Afrika kıtasına açılmasıyla birlikte atılım yapan Nijerya’nın grubun favorisi olan Arjantin karşısında vereceği sınav her türlü sonuca açık. Nijerya pota altındaki Ekpe Udoh, Michael Eric, Ike Diogu ve Al-Farouq Aminu’ya karşılık olarak, Arjantin kısaları Facundo Campazzo, Nicolas Laprovittola ve Luca Vildoza’nın nasıl çözümler üreteceği merak konusu.

Beklenen anlar

  • Campazzo’nun, Nijerya’nın sert pota altına karşı vereceği mücadeleyi,
  • Nijeryalı genç atletik gard Josh Okogie’nin geçiş hücumlarındaki smaçlarını,
  • İzleme şansı fazla bulamadığımız Güney Kore Ligi’nden gelen oyuncuları ve devşirme sporcu Ricardo Ratliffe liderliğindeki hücumları,
  • Rusya’nın 1998 doğumlu gardı Grigory Motovilov’un performansını kaçırmayın.

C GRUBU (GUANGZHOU) – İspanya’yı kim zorlar?

Sadece kendi grubunun değil tüm turnuvanın da favorileri arasında yer alan İspanya’ya, altın jenerasyonundan tamamen uzaklaşmış Porto Riko, çoğunluğu lokal liginden oluşan kadrosuyla İran ve turnuvanın en yaşlı kadrosuyla Çin’e gelen (31.9 yaş ortalaması) Tunus eşlik edecek.

Açıkçası, İspanya’nın C-Grubun’da kuracağı ezici üstünlük gelecek turlar için onların en büyük düşmanı olabilir. Çünkü ritim bulduğu zaman durdurulamaz hale gelen takım, bocaladığı anlardaysa Rubio’nun istikrarsız şutuna kalıyor. Ayrıca kısa sürede çok fazla maç oynayacak olan İspanya’nın, Gasol’u dinlendireceği anlar da çok önemli. Kısacası, İspanya’yı zorlayacak en büyük faktör gene İspanya’nın kendisi olacaktır.

Bu maç kaçmaz: Tunus-İran 2 Eylül-Saat 11.30

Haklarında fikir sahibi olamadığımız İran basketbolunun lokal yıldızlarını, Michael Roll ve Salaj Mejri önderliğindeki Tunus takımına karşı izlemek internet çağı öncesinde Dünya Kupası izlemeyi sevenler için harika nostalji yaşatacaktır. Bilinmeyen oyuncular, örneği olmayan setler, bitiricilik bakımından sıkıntılı fakat alışkanlık sayesinde oynanan çok özel topsuz oyunları bu maçta sıkça görebiliriz.

Beklenen anlar

  • İspanyol yıldız Marc Gasol’un son FIBA Dünya Kupası olabilir. Onun tepeden yöneteceği hücumları,
  • Porto Riko’nun tempo kontrol etmeye çalıştığı anlardaki sakarlıklarını,
  • Tunus hücumlarında, Roll ve Mejri ikili oyunlarını,
  • İran Basketbol Ligi’ndeki lokal yıldızları seyretme şansını kaçırmayın.

D GRUBU (FOSHAN) – Sırbistan’ı yavaşlatmak mümkün mü?

Turnuvanın ABD ile birlikte en büyük favorisi Sırbistan’a, şutörleriyle İtalya, akıllara hep Barış Atar’ın çizimlerini getirecek Angola, alacağı bir galibiyetin bile büyük sürpriz olarak karşılanacağı Filipinler eşlik edecek.

Sırbistan’ın hızını kesmek mümkün. İtalya’nın Sicilya bölgesinden bu işi yapabilecek insanlar elbette vardır (!) fakat parkede, Jokic, Bogdanovic, Bjelica’nın hepsi sakatlansa bile Marjanovic, Micic ve Jovic’i dahi durdurabilecek kadroyu grubun geri kalanından kurmak çok zor. Gene de hazırlık dönemini çok kötü geçiren İtalya’nın özel bir şut gününe denk gelirse Sırbistan’ı yavaşlatabilirler. Esas soru kaç çeyrek boyunca yavaşlayacakları?

Bu maç kaçmaz: İtalya-Sırbistan 4 Eylül-Saat 14.30

Sırbistan’ın hem sette hem de geçiş hücumlarındaki yaratıcılığı, müsabakalarda sürekli farklı oyunları oynamaları maçlarını çok renkli hale getiriyor. Su içmeye kalktığınızda 10-0 Sırbistan serileri görmeye hazır olun. Eğer bir maçı seçmek gerekirse İtalya’ya karşı oynayacakları müsabakada, galibi şut keskinliğinin belirleyeceğini tahmin etmek zor değil.

Beklenen anlar

  • Jokic’in tam saha paslarını ve özlediğimiz Bogdanovic’in alt çene çıkardığı hücum anlarını,
  • İtalya’nın aniden Gallinari, Belinelli ve Datome’nin şutlarıyla üçer üçer saymalarını,
  • Filipinler’in 23 yaşındaki oyun kurucusu Robert Lee Bolick’in yıldızının parladığı anları,
  • Angola Mill Takımı’nda oynayan, 40 yaşındaki Eduardo Mingas’ın vedasını kaçırmayın.

E GRUBU (ŞANGHAY) – 12 Dev Adam, ABD’yi zorlayabilir mi?

Turnuvanın en büyük favorisi ABD’ye, genç oyuncularımızın esas rolleri üstleneceği Türkiye, bu turnuvaya tarihinde ilk defa katılan Çekya ve takım oyununu öne çıkaran Japonya eşlik edecek.

12 Dev Adam’ın hazırlık döneminde göze batan en büyük kusurunun, geri koşmak olduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Genellikle hücum eden takımların önünde şut kaçtıktan sonra iki yol açılır. Ofansif ribaunt için rakip potaya baskı yapmak veya geri koşmak. Biz genellikle ilkini tercih ediyoruz ama hem Sırbistan’a karşı hem de Yunanistan’a karşı bu yöntemin işe yaramadığını gördük. ABD karşısında da, geri koşmak yerine ilk yöntemde çakılı kalırsak mağlubiyet zeminini hazırlamış oluruz. Ek olarak, Koç Ufuk Sarıca sisteminde topa baskı yapıp kaptığımız toplardan hızlı hücum üretmemiz avantaj gibi gözüküyor olabilir. Fakat rakip ABD iken tempo yükseltmenin her türlüsünden kaçmak avantajımıza olur. Biz tempoyu dibe doğru çektikçe, keskinlik problemleri yaşayan rakibin de hücumlarını bir nebze olsun yavaşlatabiliriz.

Bu maç kaçmaz: ABD-Türkiye 3 Eylül-Saat 15.30

Kağıt üzerinde baktığımızda, turnuvanın en iyi iki oyuncusunun (Antetokounmpo, Jokic) ABD’de olmamasına alışık değiliz. Fakat Koç Gregg Popovich önderliğinde takım kimyasını oturtmuş ve rollerin net belli olduğu bir takım izleyeceğimiz kesin. Türkiye-ABD maçı aynı zamanda ABD’nin turnuvadaki ilk ciddi sınavı olacak. Furkan Korkmaz’ın hücumda lider olduğu, Cedi Osman’ın da savunmayı yönettiği anlar bizim özelimizde müsabakanın en kritik anlarını oluşturacak.

Beklenen anlar

  • Kaptıkları toplarla hızlı hücuma çıkan ABD’yi,
  • Yıldızımız Furkan Korkmaz’ın perdelerden çıkıp attığı üçlükleri,
  • İlk defa FIBA Dünya Kupası’na katılan Çekya’nın heyecanını,
  • Japonya’nın 21 yaşındaki forveti Rui Hachimura’nın Tsubasa’yı kıskandıracak takım sahiplenişini ve performansını kaçırmayın.

F GRUBU (NANTING) – Hakacılar bu grupta!

Favori Yunanistan’a, genç ülke Karadağ, yaşlı fakat tecrübeli kadroyla gelen Brezilya ve Haka dansıyla sevdiğimiz Yeni Zelanda eşlik edecek.

Antetokounmpo’nun oynamadığı dakikalarda Yunanistan’ın B-planı var mı?

Açıkcası namı diğer “Greek Freak (Yunan ucube)” öyle bir A-planı ortaya koyuyor ki, gerisini düşünmeye pek gerek kalmıyor. Lakin hazırlık maçlarında gördüğümüz, takımın bazı anlarda onun hızına yetişememesi ve son çeyreklerde yorulmaya başlaması bir B-planı ihtiyacı da doğuruyor. Antetokounmpo’nun dinlendiği anlarda, Yunanistan basketbol genetiğine uygun olarak, yarı saha hücumuna dönüp, topu Calathes’e teslim etmek en rasyonel çözüm gibi gözüküyor.

Bu maç kaçmaz: Brezilya-Karadağ 5 Eylül-Saat 11.00

Favorinin ağır bastığı F Grubu’nda, ikincilik için amansız bir mücadele izleyeceğiz. Grubun son maçı Karadağ ile Brezilya’yı karşı karşıya getirecek. Büyük ihtimal kazanan, bir üst tura adını yazdıran taraf olacak. Karadağ’ın uzunu Dubljevic’in, Brezilya’nın uzunu Varejao ile kapışmaları ve Vucevic’in potadan uzak şut keskinliği galibi belirleyen faktör olacaktır.

Beklenen anlar

  • Antetokounmpo’nun savunma ribaundunu çekip, tüm sahayı 4-5 adımda geçtikten sonra smaçla bitirdiği anları,
  • Brezilya’nın 1995 doğumlu forveti Bruno Caboclo’nun performansını,
  • Karadağ’ın uzun ikilisi Vucevic ve Dubljevic’in hücumdaki üretkenliklerini,
  • Yeni Zelanda’nın maçlar başlamadan önce yaptığı Haka dansını kaçırmayın.

G GRUBU (SHENZHEN)Fransa lider bitirebilir mi?

Savunmasıyla öne çıkan Fransa’ya, rollerin keskin şekilde belli olduğu Almanya, hakkında çok fazla bilgi sahibi olamadığımız takımlar Ürdün ve Dominik Cumhuriyeti eşlik ediyor.

Peki Almanya, Fransa’yı liderlikten edebilir mi?

Hazırlık maçlarında görülen, Almanya hazır ve tüm takım Schröder’in etrafında toplanmış durumda. Fransa tarafında ise halen görev dağılımlarıyla ilgili sıkıntılar mevcut. Fakat Gobert önderliğinde öyle bir savunma var ki, zaten hücumu bu defansif anlayış üzerinden kaptıkları toplarla yaratabiliyorlar.

Bu maç kaçmaz: Fransa-Almanya 1 Eylül-Saat 15.30

Fransa-Almaya karşılaşmasından galip gelmek sadece ilk tur gruplarını ilgilendirmiyor. Kurallar gereği, üst tur grubuna da taşınacak olan galibiyet/mağlubiyet sayıları bir sonraki aşamayı geçmek için önemli. Kısacası, bu maçı kazanan turnuvanın devamı için de büyük bir avantaj yakalamış olacak. Deyim yerindeyse grubun ilk maçı, ilk turlar için iki takımın da final maçı olacak.

Beklenen anlar

  • Gobert’in bloğuyla başlayacak olan Fransa geçiş hücumlarını,
  • Schröder’in hızıyla tüm sahayı geçtiği anları,
  • Ürdün’ün uzunu Ahmet Düverioğlu’nun Koç Obradovic okulunda geliştirdiği sırtı dönük oyununu,
  • Dominik Cumhuriyeti’nin forveti Juan Miguel Suero’nun ofanstaki yaratıcılığını kaçırmayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.