Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Beşiktaş Filmi: Kolej Havası

Murat Utku’nun izlenimleri

Beşiktaş’ın altın yılları. Futbolcusu, antrenörü, taraftarı ile büyük başarılara imza atılan yılar. Üç yıl üst üste gelen şampiyonluklar. Bir Beşiktaş Filmi: Kolej Havası’nın galası Beşiktaş Vodafone Park’ta yapıldı. Takımın o dönemde formasını giyen ve birer efsaneye dönüşen futbolcuları, kulüp yöneticileri ve taraftarlar galada bir aradaydı. Kolej Havası 6 Eylül’de sinemalarda izleyici ile buluşacak. 

Beşiktaş’ın en güçlü olduğu günler. Çoğunu altyapısından yetiştirdiği oyunculardan kurduğu takımlarla kazanılan başarılar… O dönem takıma hâkim olan bir “Kolej Havası” var. 

“Bir Beşiktaş Filmi: Kolej Havası”nın Galası Beşiktaş Vodafone Park’ta yapılıyor.  Galaya, takımın özkaynak düzeninin kurucusu Serpil Hamdi Tüzün’ün altyapı yönetiminde, Gordon Milne’in teknik patronluğunda ve Süleyman Seba’nın başkanlığında futbol tarihinin bir dönemine imzasını atan oyuncular katılıyor. Kimler yok ki? Bu dönemde çoğu altyapıdan gelerek hepsi birer efsane haline gelen oyuncular, o dönemde teknik heyette yer alan isimler; Rıza Çalımbay, Metin Tekin, Kadir Akbulut, Ulvi Güveneroğlu, Gökhan Keskin, “takoz” lakaplı sağ bek Recep Çetin, Rasim Kara, Şenol Fidan ve kulübe gönül veren pek çok isim bir arada. 

“Rakip de olsak, yensek de, yenilsek de, biz Beşiktaşlıyız”

Bir ara yıllarca Beşiktaş’ın kaptanı, bir dönem teknik direktörü Rıza Çalımbay söz alıyor sahnede. Diyor ki, “Bakın biz Beşiktaşlıyız. Ama bir yandan başka takımları çalıştırıyoruz, rakip oluyoruz, kâh Beşiktaş’ı yeniyoruz kâh yeniliyoruz. Ama ne olursa olsun her zaman bizim yerimiz bu çatının altıdır, biz Beşiktaşlıyız”. 

Beşiktaşlılar, eski oyuncuların çevresinde. Her biri fotoğraf çektirmek istiyor. Özçekimler yapılıyor,  sohbetler ediliyor. Birbirini uzun yıllardır görmeyen dostlar, yeşil sahalardan ayrıldıktan yılar sonra yine Beşiktaş’ın stadında hasret gideriyor. O taraftarlardan birisi de sinema yazarı Alin Taşçıyan. Çocukluğundan beri sıkı bir Beşiktaş taraftarı. “O zamanlar Arnavutköy’de otururduk” diyor Taşçıyan, “Şeref stadına idmanlara giderdim. Her genç kız gibi ben de özellikle Metin Tekin’e hayrandım.” Sonra gittiği maçları anlatıyor, neredeyse tek tek hatırlıyor, “sosyete”yi, İnönü Stadyumu’nun eski açığını.

Metin Tekin’in kalecinin elindeki topu kafasıyla düşürüp attığı golü hiç unutmuyor mesela, yüzünde yine o hareketin ardından oluşan coşkulu gülümseme beliriyor. Sonra telefonunu gösteriyor, Metin Tekin ve Rıza Çalımbay ile çektirdiği fotoğraflara bakıyorum, yüzündeki gülümseme çok şey anlatıyor. Sonra “Keşke Cüneyt de burada olsaydı” diyor, mutluluk yerini taze bir acının yarattığı hüzne bırakıyor. Yakın zamanda trafik kazasında hayatını kaybeden meslektaşı, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan’ın da ne kadar sıkı bir Beşiktaşlı olduğunu hatırlatıyor. Beraberce susuyoruz. 

Alin Taşçıyan, galada Metin Tekin ile birlikte…

Vardan: “Film o dönemi başarıyla perdeye taşımış”

Film bitince Taşçıyan’ın yanından ayrılıp bir diğer sinema yazarı ve spor yorumcusu Uğur Vardan’ın yanına gidiyorum. 1989-1992 yılları arasındaki üç şampiyonluğa, o günlere dönüp bakıyoruz beraber filmin ardından. “Bir zamanlar Türkiye’de futbolun üst düzeyinde bile, günümüzden bakıldığında son derece amatör kabul edilecek bir ruh ve yapı vardı” diye başlıyor söze, “O dönemin en belirgin örneklerinden biri de ‘Metin-Ali-Feyyaz’ tezahüratında kendini bulan Beşiktaş’tı. Bir Beşiktaş Filmi: ‘Kolej Havası’, işte o takımın öyküsünün dinamiklerinde, nasıl filizlendiğinde, yeşerdiğinde ve kök bulup bir gövdeye dönüşme aşamalarda, süreçlerde gezinen bir belgesel. Ruhu, dönemi ve karakterlerini başarıyla perdeye taşımış” diyerek filmin düşündürdüklerini anlatıyor. 

Futbolun bu kadar popüler olduğu bir ülkede nasıl olur da spora dair bu kadar az film yapılır peki? 

Vardan “Sinemamızın bu alanda çok eksik sayfası var; daha önce benzer kulvarlarda gezinen ‘Eski Açık Sarı Desene’, ‘Güzel Adam Süreyya’, ‘Teknik Direktör Adnan Dinçer’ gibi yapımlar izlemiştik. ‘Kolej Havası’, bu ailenin yeni bir üyesi olarak takımdaki yerini alıyor, umarız bu tür çalışmalar çoğalır” diyor.

Başkan Fikret Orman da galada

Beşiktaş’ın şimdiki teknik direktörü Abdullah Avcı ve kulüp başkanı Fikret Orman da galada. Orman, futbolun o günlerden bugüne çok değiştiğini, endüstrileştiğini anlatıyor. Babasının da Beşiktaş’ta bir dönem yönetici olduğunu, o nedenle kulübe sık sık gidip geldiğini anlatıyor. Serpil Hamdi Tüzün’ün özkaynak çalışmalarına ise pek değinmeden geçiyor.  

Özkaynak döneminin başlangıcı ile altyapıdan oyuncu yetiştirme ustası Serpil Hamdi Tüzün’ün katkıları, Gordon Milne’in teknik ustalığı ve 1989-1992 yılları arasında üç kez üst üste gelen şampiyonluklar… Eğlenceli anılar, haşarılıklar, takım disiplini, karşılığında atılan goller, Metin–Ali- Feyyaz tezahüratları, Seba’nın Beşiktaş başkanlığından ayrılmasına kadar giden süreç… 

Yönetmenliğini Sertan Ünver’in, yapımcılığını Güverte Film’in üstlendiği ‘Kolej Havası’, galaya katılanları Beşiktaş’ın altın yılarına götürüyor. Kolej Havası, 6 Eylül’de gösterime girecek. O dönemleri yaşayanların, özellikle Beşiktaşlılar’ın  hafızasında tatlı bir seda bırakacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.