Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın cinayetleri coğrafya tanımıyor: Fransa’da erkekler bu yıl 100 kadını öldürdü

France info’nun haberine göre, Fransa’da yıl başından bu yana 100 kadın eşleri ya da partnerleri tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetleri Kolektifi açıklanan sayının son derece endişe verici olduğunu belirtti. Bu konuyla ilgili veri ve istatistikler ise 2016 yılından bu yana #NousToutes derneği tarafından paylaşılıyor.

Son cinayet Alpes-Maritimes bölgesinde işlendi. Cuma gecesi, 21 yaşında genç bir kadına ait ceset sokakta dalların altında saklanmış halde bulundu. Bu cinayet bu yıl içindeki yüzüncü vaka oldu.

“2019 yılı daha kötü geçecek”

Kadın Cinayetleri Kolektifi’nden yapılan açıklamada “2017 yılında 135 kadın cinayeti gerçekleşti, 2018 yılında bu sayı 121’e düştü ancak her ikisinde de yüzüncü cinayet ekim ayında gerçekleşmişti” denildi. Kolektif’e göre yüzüncü vakaya ağustos ayında ulaşılması, 2019 yılının çok daha kötü geçeceğine yönelik endişe verici bir işaret.

“Medya kadın cinayetlerini romantikleştiriyor”

Kolektif, şu ana kadar işlenen cinayetlerin çoğunlukla yerel gazetelerin sayfalarında yer bulduğunu söylerken, bazı medya kuruluşlarının bu cinayetleri “aşk cinayeti” başlıklarıyla romantikleştirmeye ve etkisini azaltmaya çalıştığını belirtiyor.

Edinilen bilgilere göre, öldürülen kadınların önemli bir kısmı gündelik hayatlarında eşleri tarafından baskı görüyordu. Bu durum, bazen bakılmak zorunda olan bir çocuktan, bazen de finansal bağımlılıktan kaynaklanıyor. Kolektif’ten paylaşılan bilgilere göre boşanmak da bir çözüm değil. Çoğu zaman, çiftler boşandığında, mahkeme erkeklere eski eşlerine yaklaşmama cezası veriyor ancak erkekler karara uymuyor ve cinayetlerin önüne geçilemiyor.

Psikiyatr ve hukukçu Alexia Delbreil bu durumun ev içi şiddet olarak adlandırılmasının durumun vahametini azalttığını söyledi. Delbreil’e göre tüm bunlar, kadın cinayeti (feminicide) vakalarını oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.