Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Çocuklara tecavüz sanıklarının isim ve yüzleri gizlenir mi?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, son yazısında 1 Eylül’de Cumhuriyet gazetesinin manşetten verdiği, İstanbul Ümraniye’deki Fıkıh Der adlı bir derneğin bünyesindeki Kuran kursu yöneticilerinin altı çocuğa cinsel saldırıda bulunmalarıyla ilgili davayla ilgili Seyhan Avşar’ın imzasıyla yayımlanan özel haberi değerlendirdi.

Bildirici gazetenin, sanıkların isim ve yüzlerini gizlemesini eleştirerek şöyle yazdı: “Soruşturma evresi bitmiş, iddianame hazırlanmış, açık yargılama başlamış, üç sanık ilk duruşmada tutuklanmış. İddianamede altı çocuğa yönelik ‘cinsel saldırı’ suçunu işlediği belirtilen kurs sorumlusu Ömer Işıktekin’ın 145 yıla kadar hapsi istenmiş. ‘Zincirleme cinsel saldırı’ suçunu işledikleri gerekçesiyle sanıklardan Hacı Serkan Bektaş’a 50 yıl, Tarık Tektaş’a ise 25 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmiş. Yargılama süreci başladığına ve iddianame de açıklandığına göre artık sanık isimleri ve fotoğraflarının gizlenmesini gerektiren bir durum kalmamış. Üstelik suçlama çok ağır.”

Bildirici, olayın “cinsel istismar” olarak tanımlanmasını da şöyle sorguladı: “Mağdur çocukların haberde yer alan ifadeleri, sanıkların bu çocuklara defalarca tecavüz ettiği yönünde. İddianamede de suçlama ‘zincirleme cinsel saldırı’ olarak ifade ediliyor. Durum böyle olunca genelleme yoluna gidip ‘istismar’ sözcüğünü kullanmak gerçeğin olduğu gibi yansıtılmasını önlüyor. Dahası suçu hafifletiyor. Hem neden tecavüze tecavüz demiyoruz ki?”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.