Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da orman yangınları sürüyor: Yüzlerce kişi evini terk etti

Doğu Avustralya kıyılarındaki yangın şiddetlendi. Yüzlerce kişi itfaiye ekiplerince bölgeden tahliye edilirken, 130 farklı yerde yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yetkililer bu orman yangınlarının, Queensland eyaleti tarihinde görülmüş en büyük yangın olduğunu açıkladı. Bugün Queensland’in komşu eyaleti Yeni Güney Galler’de yaklaşık 100 bin hektarlık alan yandı. Bölgede yaklaşık bir düzine ev yangından etkilendi. Tahliye kararı alınan bölgede yaşayan 500’e yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Reuters’in haberine göre bu yangınların bazılarının üç çocuk tarafından çıkarıldığından şüphelenildi ve çocuklar sorguya alındı. Queensland Polis Komiseri Katrina Carroll, “Ülkemizde yaşanan yangınlar bizim için tam bir felaket. Bu yangınlardan sekizinin insan eliyle çıkarıldığına dair ciddi şüphelerimiz var. Bundan dolayı bu olaydan sorumlu olduğunu düşündüğümüz üç cocuğu gözaltına aldık ve sorguladık. Sorgu sonucunda bu çocukların oyun oynadıkları sırada yangına sebebiyet verdiklerini anladık. Gerçekten durum çok kötü” dedi. 

İtfaiyeciler yangınları söndürmek ve yayılmasını engellemek için çalışmalara devam ediyor. 300’den fazla itfaiyeci, pazartesi gecesi boyunca Queensland’in Sunshine Coast bölgesindeki yangınları kontrol altına alabilmek için seferber oldu.

Hafta sonu hızı 80 kilometreyi aşan rüzgarlar, yangının Avustralya’daki yağmur ormanlarına da sıçramasına sebep oldu.

Avustralya’nın bazı bölgelerinde, kurak mevsimlerde orman yangınlarının görülmesi normal bir durum fakat Queensland o bölgelerden biri değil. Son iki yıldır, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış miktarının oldukça düşük olduğu eyalet, kuraklık tehdidiyle de karşı karşıya.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.