Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Le Monde’da çalışan 460 gazeteci editoryal özgürlükleri için bildiri imzaladı

Fransa’nın önemli gazeteleri arasında sayılan Le Monde’da çalışan 460 gazeteci, hisse sahiplerinden editoryal bağımsızlıklarını talep eden bir bildiri yayımladı.

İmza metnindeki bazı cümleler şöyle:

Le Monde can alıcı bir dönem yaşıyor. Tarihinde ilk kez, editörlere danışılmadan yeni bir hissedarı ağırlamak zorunda kaldı. Bu bizim editoryal özgürlüğümüzle alakalı.

Bir yıldan beri, 2010 yılında bir grup özel yatırımcı tarafından devralınmasından bu yana grubumuzun içindeki ilk büyük satış hareketini büyük bir endişe ile karşıladık. 2018 Ekim’inde, Matthieu Pigasse’ın kendine ait hisselerin yüzde 49’unu sanayici Daniel Kretinsky’e sattığını öğrendik. Bu operasyon, gazetecileri, çalışanları, okuyucuları ve kurucuları bir araya getiren, grubun azınlık hissedarı olan Groupe Le Monde’dan bağımsız olarak gerçekleştirildi.

2017 yılında Pierre Bergé’nin ölümünden bu yana iki yetkili hissedar olan Matthieu Pigasse ve Xavier Niel, 25 Ekim 2018’de yazılı olarak, bağımsızlığı korumak için yeni bir hissedarın gelişini onaylama ya da reddetme hakkını vermeyi taahhüt ettiler. Ayrıca, bu onay hakkı resmen onaylanmadığı sürece herhangi bir sermaye hareketi yapmamayı da belirtmişlerdi.

Neredeyse bir yıllık yoğun görüşmelerden sonra, bu hak henüz hayata geçirilemedi. Yaz ayları boyunca, Pigasse ve Kretinsky, İspanyol grubu Prisa’nın ve Le Monde Grubu’nun kontrolünde olmayan başka bir hissedarın payını satın almak için görüşmesi endişelerimizi pekiştirdi.

3 Eylül Salı günü, bağımsızlık kurulu, iki büyük hissedar olan Xavier Niel ve Matthieu Pigasse’den bağımsızlığımızı garanti altına alma ve 17 Eylül’den önce onay hakkını imzalama taahhütlerini yerine getirmelerini istedi. Xavier Niel, 9 Eylül Pazartesi günü imzaladı.

Biz, gazeteciler, Matthieu Pigasse’nin de aynısını yapmasını bekliyoruz. Aynı zamanda, yeni ortağı Daniel Kretinsky’den bu anlaşmayı ortak olarak imzalamasını istiyoruz. Pierre Bergé adına hak sahibi olan Madison Cox’a çağrıda bulunarak onun da imzasını bekliyoruz.

Bu onay hakkı, çalışmamızı koruyan mekanizmayı tamamlamanın ve güçlendirmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu güvenlik önlemi alınmadan, editörler ve şirket sahipleri arasında yaklaşık on yıl boyunca süren dengelere uymayan yeni bir hissedarın gazeteye girişi, Le Monde’un Fransız basınındaki eşsiz yerini tehdit edecektir.

Biz, Le Monde gazetecileri, bağımsızlığımızı savunmaya kararlıyız; böylece okuyucularımızla olan güven ilişkisini koruyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.