Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşilçam’ın usta oyuncularından Süleyman Turan hayatını kaybetti

Yeşilçam’ın usta isimlerinden Süleyman Turan, bu sabah Kadıköy’deki evinde hayatını kaybetti. 83 yaşında aramızdan ayrılan Süleyman Turan’ın ölüm nedeninin kalp krizi olduğu belirtiliyor.

 Süleyman Turan kimdir?

Süleyman Turan 19 Kasım 1936’da İstanbul’un Kadıköy semtinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kadıköy’de tamamladı. Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümüne başladı. 

Uzun zaman karikatür ve resim ile uğraştı. Çizimleri “Akbaba” dergisinde yayımlandı. Afişler, kitap kapakları hazırladı. Çizdiklerinin senaryolarını da kendisi yazdı. Hafta sonlarında ise Veliefendi’de at yarışlarında bilet sattı.

1963 yılında Ses dergisinin düzenlediği yarışmayı kazanarak “Sayın Bayan” (1963) filmi ile sinemaya adım attı. 1971 senesinde Yılmaz Güney’in yönettiği “Yarın Son Gündür” filmindeki rolü ile 9. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Bir sene sonra “Güllü” (1972) filmindeki performansı ile Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. “Dönme Dolap” (1983), “Baş Belası” (1982), “Sevgili Dayım” (1977) filmlerinin senaryo yazarlığını yaptı.

Süleyman Turan son olarak yönetmenliğini Ozan Uzunoğlu’nun yaptığı 2015 yılı yapımı “Sonsuz Bir Aşk” filminde rol almıştı.

Oyuncu hakkında sinema yazarı Alin Taşçıyan ile konuştuk. Süleyman Turan’ın emektar bir oyuncu olduğunu söyleyen Taşçıyan, “Kültürlü, derin bilgili, araştırmacı, öğrenme heyecanını hiç yitirmeyen zarif bir insandı. Her karşılaştığımızda sinema sohbeti yapmak isterdi, hem kendisi de çok bilgiliydi hem de paylaşmayı çok severdi. Özellikle bu yönüyle onu hiç unutmayacağım” dedi.

Alin Taşçıyan ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.