Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en fazla elektrik üretebilen canlısı Amazon’da keşfedildi

Amazon havzasında yapılan DNA araştırmalarında iki yeni yılanbalığı türü keşfedildi. Keşfedilen türlerden biri olan electrophorus voltai’nin 860 volt’luk elektrik üretim kapasitesine sahip olduğu fark edildi. Bu tür keşfedilmeden önce en fazla elektrik yüklü canlı 650 volt’luk elektrik üretebiliyordu.

Araştırmacılar, bu iki yeni türün Amazon bölgesindeki doğal ortamın çeşitliliğini gösterdiğini ve bölgeyi korumanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Smithsonian Ulusal Doğal Tarih Müzesi’nde çalışan David de Santana da konu hakkında yaptığı açıklamada, ”Son 50 yılda Amazon Ormanları’ndaki insan etkisine rağmen burada hâlâ birçok yeni tür keşfedebiliyoruz. Tıpkı bu iki yılanbalığı türü gibi. Bu coğrafyada bulunabilecek yeni türler birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir ve ayrıca teknolojik gelişimlere önayak olabilir” dedi.

İlk bakışta balık sanılmıştı

Avlanma, kendini koruma ya da yön bulma gibi farklı amaçlarla biyo-elektrik üreten elektrikli yılanbalıklarından ziyade sıradan bir balığı andıran Electrophus voltai türünü Volta’nın ilk piline benzeten de Santana ”Bu yeni tür nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde ve tıbbi implantları güçlendirmek için kullanılabilecek hidrojel pillerinin ilerleme kaydetmesine yardımcı olabilir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.