Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Monsanto dosyası: İnsan sağlığını etkileyen tarım ilaçlarını zararsız göstermek için 16 milyon dolar harcandı

Le Monde’un haberine göre, yakın zamanda Alman ilaç şirketi Bayer tarafından satın alınan ABD’li tarım ilacı firması Monsanto’nun Avrupa’da kamuoyunu etkilemek için çok ciddi bir halkla ilişkiler çalışması yürüttüğü tespit edildi. Sözkonusu çalışma ile Monsanto’nun bir tarım ilacının etken maddesi olan glifosatı olumlu tanıtmak için 16 milyon dolar harcadığı, halkla ilişkiler firmalarıyla anlaştığı, yaklaşık 60 danışmanın düzenli olarak bu konuda çalıştırıldığı, 1500 kişinin fişlendiği ve kamusal tartışmalarda kamuoyunu etkilemeleri için bazı bilim insanlarına 7 milyon dolar verdiği ortaya çıktı.

Avukatlık bürosu Sidley Austin tarafından hazırlanan ve 5 Eylül günü yayınlanan raporda, Bayer tarafından satın alınan ABD’li agrokimya şirketi Monsanto’nun Avrupa’da kamuoyunu etkilemek için yaptıkları ele alınıyor. Austin tarafından hazırlanan raporun adı ise “Monsanto dosyası”.

Geçen mayıs ayında France 2 ve Le Monde’un ortaya çıkardığı bilgiler sonrasında, Bayer şirketi, Monsanto’nun ilgili dosyalarını araştırması içi Sidley Austin’i tutmuştu. Burada ortaya çıkan belgelere göre, Monsanto 2016 yılında sadece Fransa’da, yetkili konumda bulunan 200 işadamı, siyasetçi ve bilim insanını glifosatın kullanılması konusunda fişledi ve onları lobi şirketleri aracılığıyla ikna etmeye çalıştı.

Bu kişiler nezdindeki lobi faaliyetleri FleishmanHillard adlı lobi şirketi tarafından yürütüldü. Glifosatın kullanımı ile ilgili yetki ise 2017 yılında alındı. Avrupa çapında yapılan fişleme faaliyetleri sadece Fransa’ya özgü değil. Almanya, İtalya, Hollanda, Avrupa Birliği kurumları, İngiltere ve İspanya da lobi faaliyetleri arasında yerini almış durumda.

Le Monde ve France 2 tarafından daha önce ortaya konulan bilgilere göre, Monsanto’nun fişlediği kişilerin şirket ve tarım ilaçları (özellikle de glifosat) konusundaki görüşleri kayıt altına alınmış. Bu kişilere aktarılan kaynaklarla ise sözkonusu aktörlerin Monsanto’yu ve ürünlerini olumlu tanıtması için lobi yapılmış. Sidley Austin tarafından incelenen belgeler arasında, kişilerin özel hayatına yönelik gizli bir belge bulunamadığı belirtildi. Ancak France 2 ve Le Monde’un daha önce ulaştığı bilgilerde bu yönde bilgiler de mevcuttu.

Açıklanan belgelerde, Monsanto’nun sadece 2016 Ekim ve 2017 Aralık ayları arasında fişleme ve etkileme faaliyetleri için 16 milyon dolar harcadığı belirtildi. Bunun 7 milyon doları ise üçüncü kişilere (bilim insanları ve politikacılar) verildi. ABD’de Monsanto hakkında açılan davalarda da yeni bilgiler ortaya çıkmıştı. Buna göre, Monsanto bir başka lobi şirketi FTI grup üzerinden ABD’li muhafazakâr temsilcilere baskı uyguladı. Burada yapılmak istenen ise Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü’ne ABD’nin yaptığı finansal yardımların kesilmesiydi. Zira her iki örgüt de 2015 yılında glifosatı kanserojen olarak sınıflandırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.