Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşamak istiyorum: Kadın cinayetlerinin on yılının görsel öyküsü


Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin kaydını tutmak üzere 2013 yılında kurulan Anıt Sayaç‘a göre, 2008 yılından bu videonun hazırlanmasına kadar geçen süre zarfında 2 bin 783 kadın, erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘na göre geçen yıl 440 kadın, erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. Cinayetlerin yüzde 63’ünde katil, kadınların tanıdıkları biriydi. 

Kadınların yüzde 24’ü kendi hayatlarıyla ilgili bir karar almak istedikleri için; yüzde 15’i ekonomik, boşanmak isteme, ayrılmak isteme, barışma teklifini kabul etmeme, ilişki teklifini reddetme gibi nedenlerle öldürüldü.

Erkek şiddetinin “çetele”sini tutan Bianet‘e göre ise erkekler, aynı yıl 61 kadına tecavüz etti, 516 kadını seks işçiliğine zorladı. 

6284 sayılı Koruma Kanunu uygulanmıyor

İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddette en etkili çözüm olarak görülüyor. 2011 yılında imzalanan sözleşme doğrultusunda, 6284 sayılı Koruma Kanunu 2012 yılında yürürlüğe girdi. Kanun, şiddete uğrayan kadının korunması çerçevesinde saldırgana en az 1 ay uzaklaştırma kararı çıkarılması, kadın için barınak sağlanması, kadına yeni kimlik verilmesi gibi tedbirler içeriyor ancak etkin uygulanmıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.