Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyum protestoları 29 günü geride bıraktı

Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyum atamalarına karşı süren protestolarda 29 gün geride kaldı.

Diyarbakır’da kayyum protestoları bir kez daha Lise Caddesi’nde yapılan oturma eylemi ile başladı. Eyleme görevden alınarak yerine kayyum atanan seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı da katıldı. 29 gündür kayyumların halk iradesinin altında ezildiğini vurgulayan Mızraklı şöyle konuştu: “Tarih zulümkârlarla, zalimlerle mazlumlar arasındaki tarihtir. Tarih insanlığın iyiliği için özgürlüğü, barışı için mücadele edenlerle ceberut rejimlerini devam ettirmeye çalışanlar arasındaki mücadele edenlerin tarihidir. Tarihte mazlumun da zalimin de resmi vardır. Nemrut’un karşısında duran Hz. İbrahim bizleriz. Tarihte Firavun’un karşısında duran Hz. Musa bizleriz. Tarihte putperestlerin karşısında dikilip hak yolunu gösteren Hz. Muhammed yoldaşları bizleriz. Bizler kazanacağız. Farkında mısınız? Eksiliyorlar. Her geçen gün dökülüyorlar. Gidişleri çok uzak değil. Zulüm, bu karanlık düzen, eni sonu gidecek. Ama durup dururken gitmiyor. Her zulme son veren mazlumların haklı direnişi ve duruşudur. Onun için burada yüzlerle bir araya gelen ama toplum vicdanında milyonlara tekabül eden sizler bunların gidişinin işaret fişeklerisiniz. Bizler, bugünden yarına ısrarla çözümü barışı, demokrasiyi ve hukuku savunduk. En zor anlarımızda en büyük zulümleri, sokakta açık işkenceleri yaşadığımız anda döndük, sağduyu ile kararlılık ve inançla hakkımızı istiyoruz, onurumuza sahip çıkıyoruz dedik. Bunun karşısında şunu kazandık arkadaşlar: Artık yalnız değiliz. Buradaki sancı, itiraz, protesto Edirne’den duyuluyor, İzmir Karaburun’dan, İstanbul’dan, Karadeniz’den duyuluyor. Şimdi kim kimi ablukaya aldı? Bizi ablukaya aldıklarını sanan zihniyet aslında kendi çukuruna düştü. Bugün buradan yükselen itiraz Türkiye haklarının ‘Kral çıplak’ dediği, yani sizin zulmünüzün karşısında bu itirazını yükselten, bu aydınlığın neferleri onlara bir kez daha gideceklerini hatırlattı.”

Mızraklı: “Hiçbir şey için geç değildir”

Hiçbir şey için geç olmadığını belirten Mızraklı sözlerini şöyle sürdürdü: “Soluklanabilecek, çözümün kapısını aralayabilecek bir zemin vardır. Bizler toplu iğne ucu kadar buna ilişkin bir fırsat gördüğü zaman onun peşinden gidenleriz. Ve bir bütün olarak herkese sesleniyoruz, bu sadece onlara değil, herkese sesleniyoruz: hepimizin barış için yapabilecekleri var, lütfen esirgemeyin. Korkuya değil yolumuzu cesarete çevirelim. Ürkek olmayalım, ürkeklik geleceğimizi karartır. Cesur olma, kararlı olma, direnci büyütme zamanıdır. Onlara bir kez daha söylüyoruz, geldiğiniz gibi gideceksiniz. Ama biz sizleri gönderirken arkanızdan sizlere benzemeyeceğiz. Bizler hak yolunun yolcularıyız, bizler bir arada eşit, adil ve özgür yaşamın hayalperestleriyiz. Onun inancıyla hayat bulduk. Biz halkız, biz yenilmeyiz, biz mutlaka kazanacağız.” 

Mardin’de protestolar devam etti

Mardin‘de protestolarını Karayolları Parkı önünde yapmak isteyen HDP’lilere polis izin vermedi. Bunun üzerine HDP’liler, HDP Mardin İl Binası önünde oturma eylemi yaptı. HDP’li bölge milletvekillerinin de katıldığı eylemde HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer konuştu. Önceki dönemde de kayyum atamalarının olduğunu ancak halkın yine tercihini HDP’den yana kullandığını belirten Taşçıer, “Ne olursa olsun bu halk size destek vermeyecek. Kürt sorununu çözmek adına bir adım atılmadığı sürece, Kürt sorunu çözülene kadar Türkiye’de Kürt halkının da Türk halkının da haklarını kullanması mümkün değil. Demokrasi de Türkiye’de hayat bulamayacak. Öncelikle Kürt sorunu çözülecek, ondan sonra hep birlikte çalışabileceğiz, kendimizi yönetebileceğiz” dedi.

Van’da Soylu’ya tepki

Van’da ise kayyum protestolarının adresi HDP İpekyolu binasının önü oldu. Buradaki eyleme görevden alınan HDP’li belediye eş başkanları, milletvekilleri ve bazı STK temsilcileri katıldı. Van’daki kayyum protestosunda açıklamayı HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP önüne gelmesini eleştiren Bülbül, “Siz de gidin Süleyman’ın kapısında oturun. Süleyman’a deyin ki ‘Sen HDP’nin kapısında oturmak için bakan olmadın, sorunlara çözüm bulmak için bakan oldun.’ Değerli güvenlik güçleri sizler kullanılıyorsunuz. Van halkına, Kürt halkına, mazlumlara, çocuklara, yoksullara, kadınlara karşı kullanılıyorsunuz. Süleyman Soylu ve avenesi Kürt halkına, demokrasiye karşı her gün her dakika suç işliyor. Çocukları dağa gitmiş olan mazlum insanları kullanarak da suç işliyor. Biz o annelere diyoruz ki, HDP’nin kapısı önünde oturmayın, içeri girin; HDP çözüm kapısıdır. Süleyman Soylu çözüm bulamayıp tıkandığı için HDP’nin kapısına geldi” diye konuştu.

Soylu’ya yönelik eleştirilerini devam ettiren Bülbül, “Süleyman Soylu, aveneni de al git Kandil’de oturma eylemi yap. Çocuklar Diyarbakır’da değil, Kandil’de. Sizin yönteminizle siyaset yapılmaz. Şah Hüseyin Kerbela’da beklerken yanında kimse gitmedi. Çünkü Yezit her kapıya bir asker dikmişti, kimse gitmesin diye” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.