Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasankeyf’te mezarlar da sualtında kalmaması için taşınıyor

Ilısu Baraj Göleti’nin suları altında kalacak olan Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki mezarlıkların yeni yerleşim birimine taşınmasına başlandı.

Ilısu Baraj Göleti‘nin sularının altında kalacak olan Batman‘ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yaşayan halkın ve bölgedeki tarihi eserlerin taşınmasına başlanmıştı. Son olarak mezarların taşınması işlemine de geçildi. İlçe merkezindeki mezarlıklardan sonra sıra, tarihi kentin yanı başındaki Kesmeköprü Köyü’ne kadar geldi. Mezarlar görevliler tarafından açılırken, yakınlarının hüzünlü bakışları altında kemikler toplanıp yeni tabutlara konuldu ve yeni yerlerine götürülmek üzere yola çıkarıldı.

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ilçe merkezinde taşınmayan kamu kurumu kalmadığını, evlerin de dörtte birinin yeni yerleşim birimlerine taşındığını belirterek şöyle konuştu: “Yaklaşık 600 evden 150’si yeni yerleşim birimine taşındı, geriye kalanlar da yeni yerleşim birimindeki evler tamamlanınca taşınacak. Hasankeyf’teki tarihi eserlerden sadece daha önce minaresi parça halinde taşınan El Rızk Camii’nin diğer bölümleri kaldı, onlar da taşınacak.”

Mezarları taşınan köylüler ise hüzünlü. Dedelerinin ve aile fertlerinin mezarlarının taşınma sürecinde orada bulunan köylüler, “Yapacak bir şey yok, önce biz taşındık, şimdi mezarlar taşınacak. Yerleri belli olsun, gidip üzerinde fatiha okuyacak bir mezar taşları olsun diye taşıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.