Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı – Aytuğ Şaşmaz ve Salih Yasun ile söyleşi

Tunus‘ta resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı.

92 yaşındaki Cumhurbaşkanı Beji Said Essebsi‘nin temmuz ayında hayatını kaybetmesi sonrasında Tunus’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 26 aday yarıştı. Seçime katılım oranı yüzde 45’te kaldı. Eğer hiçbir aday yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. Sandık çıkış anketleri ve adayların ofislerinden yapılan açıklamalara göre, anayasa profesörü Kais Sayed ve tutuklu medya patronu Nabil Karvi, ikinci tura kalma ihtimali en yüksek adaylar. Seçimler sırasında Essebsi’nin eşi 83 yaşındaki Saide Farhat da hayatını kaybetti.

İkinci turda kazanan aday beş yıl süreyle göreve gelecek.

Tunus’ta cumhurbaşkanları savunma, dışişleri ve ulusal güvenlik gibi kritik konularda söz sahibi. Başbakan ise iç politikayı ilgilendiren diğer konulardan sorumlu.

Kais Sayed, ilk sonuçların gelmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Şu anda Tunus halkı amacına ulaşıyor ve var olan meşru çerçeve içerisinde devrim yapmaya devam ediyor. Bu, Tunus halkının dünyaya verdiği bir derstir: Meşruiyete önem veriyor ve aynı zamanda devrim yapmaya devam ediyor” dedi.

Nabil Karvi’nin seçim kampanyası boyunca sözcülüğünü üstlenen Hatem Mliki de yaptığı açıklamada, “Bugün mutluyuz çünkü ulaştığımız rakamlara göre Nabil Karvi ikinci tura kaldı” diye konuştu.

Karvi, kurduğu bir yardım derneği üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçları işlediği gerekçesiyle yaklaşık bir aydır cezaevinde. Suçlamaları reddeden 56 yaşındaki medya patronu, yardım derneğini yoksulluğa dikkat çekmek ve çözüm bulmak için kurduğunu söylüyor. Seçim kampanyasını da bunun üzerinden sürdürüyor.

2010’da ülkede başlayan ve “Arap Baharı” olarak adlandırılan ayaklanmaların ardından, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali devrilmiş ve yapılan ilk demokratik seçimleri kazanan Beji Said Essebsi 2014’te işbaşına gelmişti.

Uzmanlar seçim sonuçlarını Medyascope’a değerlendirdi

Tunus’taki seçimler sonrası Medyascope olarak ülkeyi yakından takip eden akademisyenler Salih Yasun ve Aytuğ Şaşmaz ile görüştük.

Yasun, sonuçlarla birlikte Tunus halkının yerleşik partilere güvensizliğinin ortaya çıktığını belirtti ve “Bu seçim Tunus toplumunun değişim aradığını gösteriyor” dedi.

Aytuğ Şaşmaz ise seçime katılım oranının düşük olmasından ötürü ilk turda birçok kesimin görüşünün bilinmediğini söyledi ve bundan dolayı da çok kuvvetli bir değerlendirmede bulunmanın zor olduğunun altını çizdi. Şaşmaz, “Karvi daha çok yoksullardan, Kais Sayed ise eğitimlilerden oy alıyor gibi gözüküyor” diye konuştu.

Salih Yasun ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı için:

Aytuğ Şaşmaz ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.