Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’daki üçlü Suriye zirvesinin ardından: Medyascope’a konuşan uzmanlara göre Türkiye’nin siyasi manevra yapacak alanı kalmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara’da Suriye gündemiyle toplandı. Görüşmede birlik mesajları verilirken, Medyascope‘a konuşan uzmanlar, Türkiye’nin durumunun giderek zorlaştığını ve siyasi manevra yapacak alanı kalmadığını belirtti.

Erhan Keleşoğlu: “Türkiye Suriye’de iki küresel güç arasında sıkıştı”

Güne Bakış programında Suriye’nin kuzeybatısında yaşanan gelişmeleri değerlendiren siyasetbilimci Erhan Keleşoğlu, “Türkiye’nin 12 gözlem noktası var İdlib’de. Bu gözlem noktaları ateşkesin devamlılığını garanti altına almak için yerleştirilmişti. Ama biz şunu görüyoruz ki, bu gözlem noktaları artık işlevlerini yitirmiş durumdalar ve şu an Suriye ordusu yeni bir saldırı için hazırlık yapıyor” dedi.

Suriye’nin bu bölgedeki statükonun sonsuza kadar sürmesini kabul etmediğini açıkladığını, Rusya ve İran’ın da benzer düşünceleri dile getirdiğini belirten Keleşoğlu’na göre bu iki ülke, radikallerin tasfiyesi için, Türkiye’den sahadaki müttefiklerine baskı uygulamasını istiyor:

“Bu bağlamda Türkiye zorda. Çünkü Türkiye, Suriye bağlamında iki küresel güç arasında sıkıştı. Yani bir tarafında Fırat’ın doğusunda ABD, Fırat’ın batısında Rusya, Suriye’yi paylaşmış durumdalar. Türkiye yakın dönemde bu iki güç arasında ayrılıklara bağlı olarak siyaset yapıyordu. Ancak bu manevra alanı da tükenmiş durumda.”

Aydın Sezer: “Esad ile görüşmelere başlamalıyız

Ankara’daki zirve, Tamer Durak‘ın sunduğu Medyascope Gündem programında da ayrıntılı olarak ele alındı. Programa katılan Medya Günlüğü yazarı Aydın Sezer de, İdlib’deki Türk gözlem noktalarına yönelik Suriye ordusunun tacizlerini hatırlattı:

“İdlib’de çok çarpıcı bir gerçekle karşı karşıyayız. Orada barışın tesisi ya da çatışmasızlığı önlemek göreviyle bulunan, üstelik meşru olan gözetleme kulemiz şu anda Esad ordusu tarafından kuşatılmış durumda.”

Aydın Sezer, Türkiye ile Suriye arasında 900 kilometreden fazla sınır olduğuna dikkat çekerek, ülkede barışın tesis edilebilmesi için Türkiye’nin Esad rejimiyle görüşmelere başlaması gerektiğini söyledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.