Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İç savaşın yıktığı Suriye’nin belleği: “Bir Mekân, Bir Hikâye” sergisi

Stewards of Cultural Heritage (SoCH) projesi kapsamında, Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI) İstanbul Șubesi tarafından düzenlenen “Bir Mekân, Bir Hikâye: Suriye Arşiv Fotoğraflarında İnsan Belleği” sergisi, 17 Eylül Salı günü Rezan Has Müzesi’nde açıldı. Serginin açılışına Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da katıldı.

Fotoğraflar: Ulaş Tosun

2011 yılından bu yana Suriye’de devam eden iç savaşın yol açtığı tahribat özellikle ülkenin tarihi değerlerini hedef aldı. Sergi, Suriye’deki savaşın insan hayatı ve kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisinin gösterilmesi amacıyla Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi tarafından düzenleniyor.

Savaş nedeniyle ülkelerinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler belleğin diri kalması açısından serginin önemli olduğunu düşünüyor.

Serginin açılışında savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler de vardı. Sergi onlar için kaybedilen değerlerini, savaşın tükettiği bir ülkeyi yeniden hatırlamak demekti. 20’nci yüzyılda Alman arkeologların yaptığı çalışmalar sergide yer buldu, Suriyeliler ülkelerindeki arkeolojik mirası bu kez sergideki fotoğraflardan görmek zorunda kalıyordu.

“Europa Nostra” ödülü

SoCH projesi, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra tarafından “Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma” kategorisinde 2019 Avrupa Kültür Mirası Ödülleri / Europa Nostra Ödülü’ne layık görüldü. Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğindeki açılışta ödül, Europa Nostra Temsilcisi Pavlos Chatzigrigoriou tarafından proje yetkililerine verildi. 

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ve Rektör Sondan Durukanoğlu Feyiz de serginin açılışına katılanlar arasındaydı.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has da , “Bir Mekân, Bir Hikâye” sergisi ile anıtsal yapılara ve alanlara ait görsellerin, insan hikâyeleri ile birleştirilerek Suriye’deki savaşın insan hayatı ve kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisinin gösterilmek istendiğini söyledi. Has, Türkiye’de ikamet eden Suriyeli kültür mirası uzmanlarının donanımlarının artırılması yoluyla kültürel mirasın korunmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir “Kültürel Mirasın Koruyucuları” projesinin bu yıl “Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma” kategorisinde, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra tarafından 2019 Avrupa Kültür Mirası Ödülleri / Europa Nostra Ödülü’ne layık görüldüğünü anlattı.

Has konuşmasında, proje kapsamındaki serginin kendisinin de restorasyon alanında Europa Nostra ödülünü kazanması ve Kadir Has Üniversitesi’nin bünyesinde düzenleniyor olmasının ayrıca gurur verici olduğunu söyledi.

Sergi Kadir Has Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenleniyor

SoCH; DAI İstanbul Șubesi tarafından düzenlenen, Türkiye’de ikamet eden Suriyeli kültür mirası uzmanlarının donanımlarının artırılması yoluyla kültürel mirasın korunmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir proje. Arkeolojik Miras Ağı kapsamında “Stunde Null – Kriz Sonrası İçin Gelecek Zaman“ projesinin bir parçası olarak 2016 yılında başlayan proje, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Gerda Henkel Vakfı tarafından destekleniyor. Ayrıca T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sözkonusu projeye başından beri destek veriyor. Sergide kullanılan fotoğraflar DAI Berlin Șubesi ve Berlin İslam Sanatları Müzesi tarafından başlatılan “Suriye Kültür Mirası Arşiv Projesi” (Syrian Heritage Archives Project [SHAP]) kapsamında dijitalleştirildi ve arşivlendi. “Bir Mekân, Bir Hikâye” sergisi 18 Eylül–26 Ekim günleri arasında Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi’nde gezilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.