Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sınırsız (40)- Defne Koryürek: “BM İklim Eylem Zirvesi’nden beklenen iklim acil durumunun ilan edilmesi”

İklim krizine dikkat çekmek ve somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Küresel İklim Grevi’nin üçüncüsü 20 Eylül’de tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de yapılacak. İklim grevlerinde çocuklar ve öğrenciler iklim krizine karşı acilen adım atılması talebinde bulunuyor. Bu taleplerin başlıcaları arasında küresel ısınmanın 1.5 dereceyle sınırlandırılması, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yerine güneş ve rüzgar gibi temiz enerji biçimlerine geçilmesi, yenilenebilir enerjinin önündeki engellerin kaldırılması yer alıyor. Defne Koryürek hem 20-27 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacak Küresel İklim Grevi eylemlerini hem de konukevi.org projesini Tamer Durak’a anlattı.

20 Eylül Cuma günü gerçekleştirilecek iklim grevlerinin yer ve saatleri şöyle:

  • İstanbul: Kadıköy İskele Meydanı, 14.00
  • Ankara: Kuğulu Park, 14.00
  • İzmir: Gündoğdu Meydanı, 15.00
  • Antalya: Çıralı Köy Kahvesi önü, 12.00
  • Bursa: Üç Fidan Parkı, 14.00
  • Muğla: Milas, 14.00
  • Malatya: Battalgazi, 12.00
  • Çanakkale: Truva Atı önü, 13.00
  • Ayvalık: Cumhuriyet Meydanı, 17.00
  • Bodrum: Kızılağaç, 13.30

İklim grevlerinin tarihi

İklim grevleri, 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde her cuma gerçekleştirdiği okula gitmeme eylemleriyle birlikte başladı. Kısa sürede kitleselleşen grevler pek çok ülkeye yayıldı. Bugüne kadar 15 Mart ve 24 Mayıs’ta gerçekleştirilen küresel iklim grevlerine dünyanın dört bir yanından çocuklar ve öğrenciler katıldı. Türkiye de iklim grevlerinin gerçekleştiği ülkelerden biri. 

Küresel İklim Grevi İçin çağrı yapan organizasyonlar: Alakır Nehri Kardeşliği, Antikapitalistler, Buğday Derneği, Don Kişot Bisiklet Kolektifi, Genç Yeşiller, Greenpeace, Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, Fridays For Future Turkiye, Parents For Future, Kuzey Ormanları Savunması, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yokoluş İsyanı, 350 Türkiye, Kadıköy Kent Konseyi, Validebağ Savunması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.