Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da sendikalar, elektrik şirketi EDF’nin özelleştirilmesini protesto etmek için greve gidiyor

Fransa’da sendikalar, Fransa Elektrik Şirketi’nin (EDF) ikiye bölünüp üretim ve ticari faaliyetlerinin ayrılması önerisi karşısında grev kararı aldı. EDF’de örgütlenmiş sendikalar, 20 Eylül Cuma günü bir grev gerçekleştirerek şirketin özelleştirilmesine karşı çıkacaklarını açıkladı.

Bu grev sırasında Fransa’da pek çok hidroelektrik ve nükleer santral bölgelerinde elektrik üretiminde azalma olacağı öngörülüyor.

Fransa hükümeti, şirketi EDF Mavi ve EDF Yeşil olarak yeniden yapılandırmak istiyor. Plana göre EDF Mavi tamamıyla kamuya ait kalırken, EDF Yeşil özel bir şirket olarak çalışacak.

EDF Mavi, enerji üretim işleriyle uğraşacak ve bütün nükleer tesisler ile hidroelektrik santraller bu kurumun kontrolünde olacak. EDF Yeşil ise bunun müşterilere dağıtımından sorumlu olacak. Fransa’da sendikaların şiddetle karşı çıktığı bu yeniden yapılanma hamlesi sonrasında, Cumhuriyetçiler’den, Vauculuse Milletvekili Julien Aubert de bu hamlenin sermayenin bir rüyası olduğunun altını çizdi. Aubert, Ekonomi Bakanı’na yazdığı mektupta, bu ayrılmanın Fransa’da elektrik ile ilgili kamusal hizmetlerin egemenliğini sarsacağını belirtti.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ise Ulusal Meclis’te yaptığı açıklamada, EDF ile ilgili henüz alınmış bir karar olmadığını, son kararı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un vereceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.