Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da binler, Cumhurbaşkanı Sisi’ye karşı sokağa döküldü

Mısır’da halk, başkent Kahire’yle birlikte ülke genelinde çeşitli şehirlerde Cumhurbaşkanı Sisi’yi protesto etmek için sokaklara döküldü. İspanya’da yaşayan Mısırlı işadamı Muhammed Ali, Sisi’yi yolsuzlukla suçlayarak halkı sokağa çağırmıştı.  

Başta başkent Kahire olmak üzere birçok şehirde, Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi’yi protesto için sokaklara dökülen protestocular, “Özgürlük, adalet, Sisi artık yeter” sloganları atarak Sisi’nın istifasını istedi.

Ne olmuştu?

İspanya’da yaşayan Mısırlı işadamı Muhammed Ali’nin iki haftadır sosyal medya üzerinden yayınlamaya başladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve söyledikleri Mısır sokaklarında karşılık bulmuştu. Mısır’da hükümetle uzun süre çalışmış biri olarak ülkede son yıllarda yapılan yolsuzlukları bildiğini anlatan Ali, doğrudan Cumhurbaşkanı Sisi’yi hedef almış ve yolsuzlukla suçlamıştı.

Ali’nin geçen hafta sosyal medya üzerinden açtığı “Sisi bu kadar yeter” hashtag’i kısa sürede 1 milyonu aşan sosyal medya mesajıyla Mısır’da “trending topic” oldu. Ali’nin “Sisi eğer perşembe gününe kadar istifasını açıklamazsa, halk cuma günü protesto etmek için sokağa çıkacak” mesajının ardından binlerce Mısırlı dün Al Ahli ve Zamalek futbol takımları arasında oynanan süper kupa maçının ardından, başta Kahire’de bulunan ve 2011 isyanıyla simgeleşen Tahrir Meydanı olmak üzere ülkenin birçok şehrinde alanlara çıktı. 

Protestoların başladığı cuma günü yayınladığı videoda Ali, “Allah büyüktür. Mısır’a geri dönmek istiyorum. Ülkemi ve halkımı çok özledim. Allah azminizi güçlendirsin” dedi.

Şehirlerin meydanlarında toplanan protestoculara, polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. İlk gelen haberlere göre birçok protestocu polis tarafından gözaltına alındı.

Protestolara kimler katılıyor?

İlk değerlendirmelerde, protestolara katılanların profillerinin 2011’de Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan isyana katılanlardan çok farklı olduğu belirtiliyor. Vaşington merkezli Center for Global Policy adlı düşünce kuruluşuna bağlı çalışan Doç. Dalya Fahmi’nin Al Jazeera’ye yaptığı açıklamaya göre, Mısır’da ortalama yaşın 23 olduğu düşünüldüğünde, nüfusun önemli bir bölümünün 2011’deki isyanda 15 yaşında olduğu ortaya çıkıyor. 

Fahmi, “Nüfusun önemli bir kısmını oluşturan bu kesimin isyan sonrası travmaya sahip olmadığından, bugün protesto amacıyla sokağa çıkanların çok farklı bakış açısı ve taleplere sahip olduğu düşünülebilir” diyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.