Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş hakkında aynı dosyadan yeni soruşturma açıldı, yeniden tutuklama kararı verildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, üç yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeni bir soruşturma açtı. Başsavcılık, yine 6-8 Ekim olaylarıyla bağlantılı olan bu yeni soruşturma kapsamında Demirtaş’ın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanmasına karar verdi. 

Avukatlarına göre bu yeni soruşturma, Demirtaş’ın olası tahliyesini engelleme amaçlı. Demirtaş’ın, tutuklu yargılandığı bir davada tahliye edildiği için mahsuplaşma başvurusu 19 Eylül 2019’da kabul edildi. Avukatlar da Demirtaş için denetimli serbestlik başvurusu yaptı.

Yeni soruşturma üzerine Demirtaş’ın Twitter hesabından şu tweet’ler atıldı:

Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu da gelişmeleri “oyun” olarak nitelendirdi:

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı yeni soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği’nde ifade verdi.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında üç avukat sınırlandırılması getirilirken, Demirtaş Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Yüksekdağ da tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden SEGBİS ile ifade verdi. Avukatlar Nuray Özdoğan, Mehmet Emin Aktar ve Levent Kanat savunma yaptı. Avukat Mesut Özer, “Bir suçtan bir kere dava açılabilir. Devlet koyduğu yasalara uymuyor. İyi bir devlet aklı işletilerek bundan vazgeçilir. Ana dosyadan yargılandığı 31’nci fezlekede zaten Kobane olayları kapsamında ifade vermişti. Hukuk katliamı yapılıyor” dedi.

SEGBİS’le ifade veren Demirtaş ise, “Karar zaten belli, kayıtlara geçsin diye birkaç söz söyleyeceğim sadece” diye konuştu.

Demirtaş’ın ifadesinin ardından, Kandıra Kapalı Cezaevi’nde bulunan Yüksekdağ’ın ifadesinin alınmasından sonra duruşma avukat savunmalarıyla devam etti. 

Yüksekdağ’ın avukatları konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim tarihlerinde yaşananlarla ilgili olarak 2014/46757 sayılı soruşturma dosyasında HDP eş genel başkanları ve MYK üyeleri hakkında soruşturma başlatılmıştı. Eş genel başkanlar ve milletvekilleri yönünden dosyalar hakkında ayırma kararı verilip Diyarbakır’daki ana soruşturmayla birleştirilmişti. Bu fezleke sebebiyle müvekkilimiz Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tutuklu yargılanıyor iken bugün aynı olayla ilgili ifadeye çağrılmış ve TCK’nın 302. maddesinden savunma yapması istenmiştir. Savcılık aynı olay nedeniyle ikinci defa tutuklanmalarını talep etmiştir. Çok açık ki bu kararla, müvekkilimiz Yüksekdağ’ın 27 Eylül tarihli duruşmasında tahliye ihtimaline karşılık özgürlüğünün önüne geçmek için açık bir müdahale gerçekleşiyor. Bu açık hukuksuzluğa karşı herkesi sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

Avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanmasına karar verdi. 

Selahattin Demirtaş Twitter hesabından kararı şöyle yorumladı:

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da karar ile ilgili şu yayını yaptı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.