Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de eski rejim yargılanıyor: Buteflika’nın kardeşi 15 yıl hapse mahkûm edildi

Cezayir’de Abdülaziz Buteflika’nın devrilmesinin ardından onun etrafındaki kişilere yönelik tutuklamalar ve yargılamalar sürüyor. Son olarak, Buteflika’nın “eski rejimin gölge adamı” olarak anılan kardeşi Saïd Buteflika 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Buteflika’ya yöneltilen suçlamalar arasında “ordunun otoritesine saldırı” ve “devlet otoritesine karşı komplo düzenlemek” de bulunuyor. Cezayirliler eski rejim üyelerinin tamamen gitmesini ve yargılanmasını talep ediyor.

Cezayir Basın Servisi’nin bugün yaptığı açıklamaya göre, askeri mahkemede yargılanan Saïd Buteflika, ordu ve devlet otoritesine karşı çıktığı ve komplo düzenlediği suçlamalarıyla 15 yıl hapse mahkûm edildi. Buteflika 2012 yılında, ağabeyi ve Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın hastalanması ve kamuoyu önünde daha az görünmesinin ardından, yönetimin vekili gibi görünüyordu.

Saïd Buteflika

Yargılamalar başkent Cezayir’in 50 kilometre güneyindeki Blida’daki bir askeri mahkemede 23 Eylül günü yapıldı. Mahkemeler halka ve basına kapalı gerçekleştirildi. Ancak tek yargılanan kişi Saïd Buteflika değil. Eski rejimin yüksek görevlileri de bu mahkemede hâkim karşısına çıktı. Yargılananlar arasında eski Genelkurmay Başkanı Mohamed Mediene ve 1990 ile 2015 yılları arasında istihbarat servisinin başındaki Athmane Tartag da var. Öte yandan, rejimin düşmesinin ardından yurtdışına kaçan eski Savunma Bakanı General Khaled Nezzar ve eski İçişleri Bakanı Belhamdine Farid gıyabi olarak yargılandı ve 20 yıl hapse mahkûm edildi. Alınan bilgiye göre, mahkemenin huzurunda bulunanlar 15 yıl ceza alırken firari olanların cezalarına beş yıl eklendi.

Buteflika’nın avukatı: “Dava siyasi”

Saïd Buteflika’nın avukatı Miloud Brahimi ise bu yargılamaların, Buteflika sonrası dönemi ilgilendiren “siyasi” davalar olduğunu söyledi. “Eski rejimin sütunları” olarak anılan sanıklar, Buteflika’nın nisan ayında devrilmesinin ardından bir geçiş dönemi oluşturmaya çalışmış ancak hem ordu hem de sokakları dolduran insanların baskısıyla geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Şu anda ülkenin en güçlü yöneticisi olarak gösterilen Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaïd Salah ise bu isimleri ve etrafındakileri “isaaba” (çete) olarak adlandırmıştı.

Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaïd Salah

Tüm bu yargılamalar, bir süredir eski rejime karşı devam eden tutuklamaların ardından geldi. Tutuklananlar arasında siyaset ve iş dünyasından önemli kişiler bulunuyor. Bu kişiler bağlantıları aracılığıyla eski rejimden faydalandıkları suçlamasıyla tutuklanmışlardı. Ancak tüm bu yargılamalar Cezayirli protestocuları tatmin etmedi. Salah tarafından özellikle istenen ve 12 Aralık’ta düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesini isteyen protestocular, seçimlerden önce demokratik bir altyapının ve anayasanın oluşturulmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.