Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, 70. kuruluş yıldönümünü Hong Kong’daki protestoların gölgesinde kutladı

Çin Halk Cumhuriyeti 70’inci kuruluş yıldönümünü büyük bir törenle kutladı. Tören ülkenin başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda yapıldı. Çin’deki büyük tören sırasında geçen haziran ayından bu yana Hong Kong’da devam eden protesto eylemleri yeniden hız kazandı.

Bu yılki kuruluş töreninin ülkenin gelmiş geçmiş en büyük töreni olduğu gelen bilgiler arasında. Dünya basınında da geniş yankı uyandıran ve görkemiyle konuşulan törende, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir konuşma yaptı. Xi, “Sosyalist Çin dünyanın doğusunda dikiliyor ve hiçbir güç Çin’in konumunu sarsamayacak, kimse Çin ulusunun ilerlemesini engelleyemez” dedi.

Çin bu kutlamanın hazırlıklarını yaparken, Çin’e bağlı yarı özerk Hong Kong‘da ise protestolar düzenlendi. Protestocular, Çin’in 70’inci kuruluş yıldönümünün Hong Kong’da kutlanmasına karşı çıktı. Eylemciler, gösteriler sırasında Çin’i, ellerinde İngiltere bayrağı taşıyarak protesto etti.

Ne olmuştu?

Hong Kong'da haziran ayından beri sokak gösterileri düzenleniyor. Göstericiler, Çin’in yasalarına tabi olmak istemediklerini ve geri çekilen, suçluların Çin’e iadesi yasa tasarının bölgede yargı bağımsızlığını tehlikeye atacağını savunuyor. Protestolar, zanlıların yargılanmak üzere Hong Kong’dan Çin’e iadelerini öngören bu yasa tasarısına karşı 9 Haziran'da başlamıştı.
Polisin 12 Haziran’da eylemcilere karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmasıyla protestoların boyutu da genişledi. Böylelikle eylemcilerin taleplerine şiddet olaylarının soruşturulması da eklendi. 4 Eylül’de yasa tasarısı geri çekildi. Fakat eylemciler sert müdahalelerden rahatsız. Eylemler sırasında yüzlerce kişi yaralandı, sekiz kişi de hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.