Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı: “AKP seçmeni de yapılanları haksız buluyor”

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Medyascope’dan Ferit Aslan’a konuştu. Mızraklı, AKP seçmenin bile kayyum atamalarını hukuksuz ve haksız gördüğünü söyledi.

19 Ağustos’ta görevden alınan Mızraklı, kayyuma karşı yapılan protesto gösterilerinin bu karar geri alınıncaya kadar devam edeceğini söyledi ve İçişleri Bakanlığı’nın, görevden uzaklaştırmaları 19 Ekim’de tekrar görüşüp, karara bağlayacağını hatırlattı:

“19 Ekim’de tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor ve bizim idare mahkemesine yaptığımız yürütmeyi durdurma başvuruları var. İşlemin hukuka uygun olmadığı ve göreve iade kararı da verilebilir. Şu anda resmi olarak da belediye başkanıyım.”

“AKP!”ye oy verenler de kayyumları haksızlık ve kanunsuzluk olarak görüyor”

Mızraklı, kayyum atanmasını “darbe” olark nitelendirdi ve AKP seçmeninin de tepkili olduğunu savundu:

“Yapılan anketlerde AKP’ye oy verenler bile bunu bir haksızlık, hukuksuzluk olarak görüyor. Her şey bu kadar açıkken, yapılacak şey ve durulacak yer bellidir. Hakkın teslim edilmesinin yanında durmak gerekiyor. Sadece hakkın teslim edilmesi yetmiyor, bu haksızlığı ortaya çıkaran maddi dayanak ve düzenlemelerin de ortadan kaldırılması gerekiyor.”

“Atanmışların, seçilmişlerin yerine geçebileceği bir ortam sorunludur”

Mızraklı, Türkiye’de hukuk değerlerinin içinin boşaltıldığını ileri sürdü, bu durumu “kötülüğün sıradanlaşması” olarak nitelendirdi. Mızraklı şöyle devam etti:

“Bakın çok rahatlıkla, ‘Acaba Ankara ve İstanbul’a da kayyum atanır mı’ diye soruyoruz. Bunun bu kadar yavanlaşması, Türkiye’de bir takım hukuk değerlerinin içinin ne kadar boşaltıldığını gösteriyor. Herkesin bunun farkında olarak adım atması gerekiyor.”

Mızraklı, kayyum dönemlerine ilişkin yolsuzluk iddialarının soruşturulmamasına da tepki gösterdi ve kayyum uygulamalarına yönelik bir yasal düzenleme yapılmasını istedi. Mızraklı, kayyumların AKP’li gibi davrandıklarını da savundu:

“Kayyum AKP’li gibi davrandığı için HDP’li belediyelerle ayrı, AKP’li belediyelerle ayrı bir ilişki götürüyor. Örneğin AKP’li belediye meclis üyelerini çağırmış ve onlarla birlikte bir istişare toplantısı yapmış. Yine Bismil’de, oldukça uzak olan bir hastaneye ulaşım sağlansın diye daha önce tahsis ettiğmiz iki belediye otobüsünü geri çağırmışlar. Burada hedefleri HDP midir yoksa Bismil’de yaşayan yurtaşlar mıdır?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.