Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’deki protesto eylemlerinde en az sekiz kişi hayatını kaybetti, olağanüstü halin kapsamı genişletildi

Şili’de ulaşım ücretlerine zam yapılmasının ardından 18 Ekim Cuma günü başlayan eylemlerde yaşanan şiddet sonucunda en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Protesto gösterilerinde 1400’den fazla kişi gözaltına alındı.

Santiago Belediye Başkanı Karla Rubilar’ın yaptığı açıklamaya göre, 19 Ekim Cumartesi günündeki eylemler sırasında başkent Santiago’da yağmalanan bir süpermarkette çıkan yangın sonucu üç kişi hayatını kaybetti.

İtfaiye yetkilileri, Santiago yakınlarındaki bir fabrikada da beş kişinin yanarak hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Şili’de 6 Ekim’de metro ve otobüs bileti fiyatlarına yapılan yüzde 4’lük zam sonrasında üniversite öğrencilerinin bilet kullanmayıp turnikelerden atlamasıyla başlayan eylemler polisin eylemcilere karşı zor kullanmasının da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Eylemler sırasında başkent Santiago’da protestocular polisle çatıştı. Sokaklarda yağmalama olayları yaşandı. Eylemler sırasında Valparaiso’da El Mercurio gazetesine ait bina, Santiago’da da ENEL enerji şirketi ve Şili Bankası’nın ofisleri olmak üzere bazı binalar ve araçlar eylemciler tarafından ateşe verildi.

Hükümet zamların gerekçesini enerji fiyatlarının artması ve pesonun değer kaybetmesi olarak gösteriyor. Metro bilet fiyatları 6 Ekim’de 800 pesodan 830 pesoya yükseltildi. Ocak ayında da otobüs bileti fiyatlarına 20 peso zam yapılmıştı. Metro ve otobüs ücretlerine yapılan zammı protesto için başlayan eylemler Şili’de hayat pahalılığı ve eşitsizliklere karşı protestolara dönüştü.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 18 Ekim’de başkent Santiago’da olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. OHAL’in 15 gün sürmesi bekleniyor. OHAL ilanı sonucunda başkentte hareket ve toplanma özgürlüğüne kısıtlama getirilmiş oldu.

Olağanüstü hal ilan edilen yerler askeri kuvvetlerin denetiminde olacak. Başkent Santiago’nun yanı sıra Valparaíso, Coquimbo ve Biobío’da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yaklaşık 6 milyon nüfuslu başkent Santiago’da 140 kilometrelik metro hattında tüm seferler iptal edildi.

Cumartesi günü Devlet Başkanı Pinera tarafından zamların askıya alındığı duyurulmasına rağmen eylemler pazar günü de devam etti.

OHAL, başkent Santiago’dan sonra ülkenin kuzey ve güney şehirlerine de genişletildi. Cumartesi günü Valparaiso ve Conception kentlerinde de OHAL ilan edildi.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı toplumsal olayları bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan Devlet Güvenlik Kanunu’nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

15 günlük OHAL ilanı ve geceleri sokağa çıkma yasağının olduğu Santiago’da sokaklarda askerler ve tanklar konuşlanmış durumda.

Şili’de seçim ile işbaşına gelen, Marksist politikacı Salvador Allende’nin liderliğindeki Halk Birliği hükümeti, 11 Eylül 1973’te, General Augusto Pinochet’nin ABD destekli askeri darbesiyle yıkılmıştı. Şili’de demokratik siyasete ancak 1990’da geçilebildi. Ülkede 2010 yılında yaşanan deprem sürecinde de sokaklarda askerler devriye gezmişti. O tarihten sonra ilk kez Şili sokaklarında yeniden askerler devriye geziyor. Hükümetin kararıyla sokaklarda 10 binden fazla polis ve asker konuşlandırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.